Cele mai frumoase tradiții sunt tradițiile din iarna ASTRA!
În zilele de 18-19 decembrie, peste 1.500 de sibieni și turiști și-au dat întâlnire la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru a sărbători Ignatul la Târgul de țară. Organizatorii au pregătit doi grăsuni de Bazna, fiecare de aproximativ 200 kg, din care s-au pregătit bucate tradiționale pentru vizitatori. Cete de colindători din județul Sibiu, dar și din Bucovina, au întreținut atmosfera. Tot la Târgul de țară, turiștii au putut admira o expoziție de instrumentar gastronomic arhaic din sudul Transilvaniei, în timp ce Pavilionul Muzeal Multicultural a găzduit ateliere creative unde copiii au învățat să confecționeze ornamente pentru bradul de Crăciun.
„Era momentul, în perioada aceasta a anului, să revenim cu «Tradiții din iarna ASTRA». Aspectele care țin de tradițiile premergătoare Crăciunului le punem în evidență prin bucatele noastre alese, prin bucatele oferite colindătorilor – vestirea Nașterii lui Hristos fiind, de asemenea, momentul de bucurie care este surprins de cetele de colindători care au venit din multe zone ale țării în Muzeul în aer liber să ne bucure. Avem, în aceste zile, și ateliere meșteșugărești educaționale, adresate copiilor, unde se confecționează jucării, podoabe, ornamente pentru momentele de bucurie din jurul bradului. Am organizat chiar și o expoziție cu instrumentar gastronomic – sunt obiecte care spun povestea mâncărurilor de odinioară. Toate acestea sunt posibile în cadrul programelor pe care Muzeul ASTRA le dezvoltă în zona aceasta a gastronomiei, în zona generală și generoasă a patrimoniului imaterial”, a precizat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber, pentru „Strada Cetății”.
Meniul de sărbătoare a inclus pomana porcului, jumări, ciorbă de porc, acrită cu zeamă de varză și hrean, iar socăcița Ioana Moga ne-a dezvăluit câteva dintre secretele sale. „Am preparat o ciorbă de porc pe care am acrit-o cu zeamă de varză, acum o să-i adaug hrean proaspăt ras. Rețeta vine din Mărginimea Sibiului. Eu sunt din Orlat, am moștenit rețeta de la bunici și în continuare preparăm și noi această ciorbă delicioasă. Aproximativ două ore durează până se fierbe carnea. Am pus carne proaspătă de porc, legume – morcov, țelină, ceapă -, le-am fiert aici împreună, am adăugat și zeamă de varză, iar la final hreanul și dresătura. Am pus gălbenuș de ou cu bulion, adaug puțină ciorbă peste el, ca să nu se strângă oul, îl adaug în ciorbă și acesta este finalul ciorbei, dresătura. Aici avem jumările. Sunt bucăți proaspete de slănină peste care am adăugat apă. Sunt făcute dintr-un porc de Bazna, a cărui slănină nu are colesterol. După prăjire, le adăugăm puțină sare. Pomana porcului am preparat-o din carne proaspătă de porc de Bazna, nu am pus decât apă, sare și piper. Carnea a fiert, așa, la foc domol, acum se prăjește și la final am adăugat puțin usturoi cu vin”, ne arată Ioana Moga.
Încântați de gusturile autentice de odinioară au fost vizitatorii de toate vârstele, de la copii până la străbunici. „Bucatele sunt foarte bune. Mai mergea un pic de rachiu, în rest mulțumim pentru toate! Întotdeauna venim la muzeu, numai să fim sănătoși!”, ne-a mărturisit un sibian ajuns la frumoasa vârstă de 86 ani.
Lucian Robu, director Muzeul în aer liber: „Suntem bucuroși că am reușit să creăm bucurie prin activitățile programului. Am avut și vremea de partea noastră. De fiecare dată, constatăm că oamenii întorc bucuria pe care le-o oferim și lucrul acesta este un argument suplimentar și decisiv că Muzeul ASTRA este și va rămâne un reper în promovarea ruralității românești.”
Evenimentele organizate în acest sfârșit de săptămână fac parte din programul cultural „Tradiții din iarna ASTRA”.