Un sat din județul Sibiu este promovat în Ghidul Verde Michelin

Un sat din județul Sibiu este promovat în Ghidul Verde Michelin

Biserica evanghelică fortificată de secol XIV este principala atracție turistică din Axente Sever, comuna sibiană inclusă anul acesta în Ghidul Verde Michelin.

Localitatea a fost inclusă de editorii Ghidului Verde Michelin într-o listă de trei sate mai puţin cunoscute din România care merită vizitate, potrivit publicaţiei online Le Petit Journal.

„Spre nordul judeţului Sibiu, în Podișul Transilvaniei, găsim satul săsesc Axente Sever. Atestată oficial în prima parte a secolului al XIV-lea (în 1305), localitatea a purtat inițial numele de Frâua. Schimbarea numelui a venit în 1931, la împlinirea a 25 de ani de la moartea revoluționarului român Ioan Axente Sever. Acesta făcuse campanie pentru eliberarea națională a românilor din Transilvania, în timpul revoluției române de la 1848.
Peisajul rural al micului sat este dominat de biserica fortificată cu hramul Tuturor Sfinţilor şi atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. Acesta are o navă pătrată și un cor pentagonal construit din piatră, care reprezintă și cea mai veche parte a clădirii religioase. Biserica este unul dintre puținele monumente religioase din Transilvania care are turnul clopotniță deasupra corului. Fortificarea bisericii a început în a doua parte a secolului al XV-lea, pentru a proteja clădirea de numeroasele invazii turcești care aveau loc în această perioadă. Cu această ocazie, naosul, altarul sanctuarului și absida au fost ridicate la un singur nivel. În aceeaşi perioadă a fost construita incinta ovală. cu pereţi cortină înalţi de 6-8 metri”, notează prestigiosul ghid turistic.

Recomandarea este ilustrată cu o fotografie aeriană a ansamblului bisericii fortificate.

Alături de Axente Sever, articolul realizat de cei de la Michelin include satele Curtișoara – Gorj și Arbore – Suceava.

Răspunde