Tartă cu brânzeturi á la Chef Bogdan Roman

Tartă cu brânzeturi á la Chef Bogdan Roman

Chef Bogdan Roman din Sibiu ne învață să pregătim niște tarte ușoare și delicioase, care se pot servi oricând, calde sau reci.

Atenție, însă, această gustare crează dependență!

[ingredients title=”Ingrediente pentru tartă”]

  • 100 g unt
  • 1 praf de sare
  • 200 g făină
  • 4-5 linguri apă rece
  • 1 gălbenuș

[/ingredients]

[ingredients title=”Ingrediente pentru umplutură”]

  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 100 g brânză de vaci
  • 50 g telemea sărată
  • 2 ouă
  • 1 praf de piper
  • 1 legătură mărar tocat fin
  • 50 g salam sau șuncă
  • 1/4 buc. ardei gras roșu
  • 1 albuș de ou (pentru uns tarta)

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Pentru început vom pregăti tartele. Într-un robot de bucătărie, amestecăm făina cernută cu sarea si untul foarte rece. Toate instrumentele cu care lucrăm trebuie să fie cât se poate de reci (dar nu congelate) Putem amesteca manual făina cu untul până se face firimituri, dar e mult mai ușor să le mixam 30 secunde cu lama ascuțită a robotului. Și aluatul va fi mult mai fin.
  2. După ce avem „frecățeii” de făină cu unt, adăugăm gălbenușul și câteva linguri de apă rece. Amestecăm cu vârfurile degetelor până se leagă cât de cât aluatul. Apoi mai adăugăm puțină apă și frământăm uțor 1 minut. Dacă s-a omogenizat aluatul, îl împăturim bine în folie de bucătărie și îl lăsăm la frigider 30 minute.
  3. După 30 de minute, îl scoatem și îl întindem într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime cu care acoperim forma sau formele de tarte. Lăsăm aluatul să atârne puțin peste marginea formei. Le trimitem iarăși la rece câteva minute. Tăiem un pătrat de hârtie de copt mai mare decât forma de tartă. Îl împăturim pe diagonală, apoi pe mijloc până rămâne un triunghi ascuțit și lung. Tăiem latura cea mai scurtă (opusă unghiului ascuțit), având grijă ca triunghiul rămas să fie mai lung decât raza formei de tartă. Despăturim hârtia de copt rămasă și ar trebui să avem un cerc puțin mai mare decât forma de tartă.
  4. Punem hârtie pe fundul tartei și umplem tarta cu orez sau alte boabe uscate nefolositoare de prin cămară. Eu folosesc orez. Coacem tartele în cuptorul preîncălzit la 180 grade (foc mediu la gaz) timp de 20 minute. Le scoatem afară și renunțăm la orez și hârtia de copt. Ungem cu albuș bătut tarta care este aproape coaptă și o mai trimitem la cuptor 5 minute.
  5. Între timp vom pregăti umplutura. Batem foarte bine ouăle cu un pic de sare. Amestecăm ouăle cu brânza de vaci, smântâna, mărarul, ardeiul gras tocat mărunt, șunca tocată, telemeaua rasă. Asezonăm cu piper și sare dacă mai trebuie și umplem tartele coapte cu această compoziție. Le trimitem iarăși în cuptorul încins la 180 grade aproximativ 30 de minute (până sunt coapte).

[/directions]

Poftă bună!

Pentru mai multe rețete delicioase, vă recomandăm blogul culinar al lui Bogdan Roman!

Răspunde