Arborele bătrân de peste 600 de ani de la Grădina Zoologică Sibiu a primit îngrijiri speciale.
Tăierile de corecție a coroanei îl vor ajuta să își păstreze echilibrul, ancorarea mecanică a trunchiului principal de trunchiul secundar îi va aduce stabilitate, iar mortarul care acoperea scorbura principală a fost înlăturat, potrivit municipalității.
„Am cerut opinia specialiștilor în legătură cu starea de sănătate a stejarului. Colegii de la Serviciul Parcuri și Zone Verzi i-au făcut o tomografie, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov a venit cu recomandări, iar în tot acest proces ne-am consultat și cu experții din Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, dar și cu cei din Direcția Silvică Sibiu. Vestea bună este aceea că arborele în vârstă de peste 600 de ani e pregătit acum pentru sezonul rece! Îngrădit, astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru vizitatori, îngrijit, astfel încât viața să-i fie prelungită cât mai mult, stejarul multisecular din Grădina Zoologică Sibiu are mari șanse să rămână «un loc bun de selfie» ani mulți de acum înainte. Mulțumim profesorului Constatin Drăgulescu, profesorului Corneliu Bucșa, ICAS Brașov, Direcției Silvice Sibiu, Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, precum și MT Greenpro pentru tot suportul acordat”, transmite Primăria Sibiu.
Aflat chiar la intrarea în Grădina Zoologică din Dumbrava Sibiului, pe malul lacului, stejarul multisecular este declarat monument al naturii, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Sibiu din 2004. Arborele „ne-a rămas dintr-o numeroasă familie longevivă aflată astăzi pe cale de dispariţie”, iar „vicisitudinile celor 5-600 de ani, la cât este apreciată vârsta actuală a acestui exemplar, au lăsat urme adânci în trunchiul greu de cuprins de braţele a 6-7 oameni. Ca mai toate exemplarele care beneficiază de multă lumină şi care nu se dezvoltă în masiv, stejarul din Pădurea Dumbrava are o coroană amplă, neregulată, care porneşte de la mică înălţime de sol. Ramurile sunt groase şi s-au dezvoltat aproape orizontal, în timp ce rădăcinile sunt pivotante”, consemnează volumul „Arii protejate din judeţul Sibiu”, editat de Direcţia Silvică Sibiu în 2005.