La sărbători, sarmalele stau la loc de cinste pe masa gospodarilor din Săcădate.
Pentru a le pregăti, socăcița alege „fălcărița”, adică bucata de slănină de la gâtul porcului, care dă savoarea specială a bucatelor.
Din bucătăria tușei Oara lui Ilia lui Bucur, pe ecranele mici și mari ale cititorilor noștri, iată secretele sarmalelor ca la Săcădate!
[ingredients title=”Ingrediente (pentru 4 porții)”]
- 500 g carne
- 100 g orez
- 1 ceapă
- 50 ml ulei
- 1 ou
- sare
- piper
- chisătura: 100 g slănină și o ceapă mică
- 2 verze potrivite
- cimbru
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se pregătesc ingredientele necesare: foile de varză, carnea proaspătă și afumată, fălcărița, orezul, ceapa, sarea, piperul, oul și slănina pentru chisătură.
- Se taie și se toacă carnea.
- Se face chisătura (slănină tocată mărunt cu ceapă și piper). Cu această chisătură se unge oala de varză.
- Se călește ceapa cu orezul, se lasă la răcit.
- Se amestecă carnea tocată cu orezul și ceapa călită, se adaugă un ou, sare și piper după gust. Din această compoziție se prepară sarmalele.
- Se așează în oala unsă cu chisătură un rând de varză, apoi sarmalele și carnea afumată. Deasupra se taie fălcărița felii și se mai adaugă un strat de varză tocată mărunt. Se adaugă pentru fiert moare de varză amestecată cu apă, după gust.
- Se fierb timp de 2 ore la foc potrivit pe țiglă sau în cuptorul de pâine.
[/directions]
Rețeta a fost culeasă de studenții Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din Sibiu de la familia Stanciu, din Săcădate, cu ocazia unui proiect desfășurat în octombrie 2016.