„Să știe tot omul de orice vârstă și de orice neam că trebue să treacă la numărătoarea sufletelor din ăst an”

„Să știe tot omul de orice vârstă și de orice neam că trebue să treacă la numărătoarea sufletelor din ăst an”

Un calendar de acum 90 de ani, dedicat singurului recensământ al populației realizat în epoca României Mari, se află la Muzeul ASTRA din Sibiu.

2021 a fost un an prolific pentru Muzeul ASTRA, în care munca de cercetare științifică și etnografică a dat roade, așa cum demonstrează bilanțul instituției. În acest an, muzeul și-a îmbogățit colecția cu un calendar de perete unic în România.

„În aparență, el este un calendar religios obișnuit, dar conține mai multe elemente distincte sau, spre deliciul unor posibili «cârcotași», chiar originale. Titlul acestuia ne duce cu gândul la recensământul din 1930, singurul realizat pe vremea României Mari. De altfel, aici autorul calendarului s-a exprimat greșit, 1930 este anul numărătorii, dar calendarul a fost realizat în 1930 special pentru anul 1931. Însă elementul cel mai interesant este desenul de pe hârtie, o interpretare în stilul artei populare a unei teme des întânite în secolul al XIX-lea și anume: «Scara vieții». În partea de jos a desenului găsim și autorii calendarului: «meșterii Costandin Beldie Grămăticu, Macu Cioplitoru și Petru Grozavu»”, a explicat muzeograful Adrian Alexe.

Răspunde