Panettone de Sibiu

Panettone de Sibiu

Pentru un Crăciun cu aromă… internațională, dacă sunteți în căutarea unei alternative la tradiționalul cozonac, vă propunem o delicatesă de inspirație italiană.

Brevetat în Milano, panettone este nelipsit de pe mesele de Crăciun și Revelion ale italienilor, iar mai nou a fost „adoptat” de toată Europa Occidentală, dar și și în America, Australia sau Eritreea. Se crede că ar fi o creație a legendarului bucătar Bartolomeo Scappi, din secolul XVI, care gătea numai pentru papi și capete încoronate. Alții spun că originea sa este mult mai veche, indicând un produs de patiserie îndulcit cu miere în epoca romană. Pentru prima dată, acest desert este menționat în asociere cu sărbătoarea Crăciunului prin secolul XVIII, când scriitorul iluminist Pietro Verri amintește de „pan de ton”, adică „pâine de lux”.

Dincolo de istoria sa, îndrăgitul panettone chiar se ridică la înălțimea faimei, mai ales dacă nu-l procurați de la supermarket. Vă invităm să-l descoperiți într-o interpretare locală, realizată de Căsuța Dulce din Sibiu!

Panettone á la Căsuța Dulce

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 300 g unt
  • 300 g zahăr
  • zahăr vanilat
  • 5 ouă
  • 300 g făină
  • 4 lingurițe praf de copt (1 plic)
  • 2 linguri pudră cacao
  • 2 linguri lapte

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se amestecă untul cu zahărul și cu ouăle.
  2. Se adaugă praful de copt și făina și se împarte în două părți, una galbenă și una cu cacao.
  3. Se amestecă cacaoa cu laptele, formând un aluat, se lasă puțin să crească la căldură, se așează în tavă și se coace la temperatura de 180 grade Celsius timp de o oră.
  4. Cozonacul este copt când devine auriu.
  5. Se lasă la răcit în vasul în care s-a copt, apoi se poate servi. Poftă bună!

[/directions]

După gust, în compoziție puteți adăuga stafide, ciocolată sau fructe uscate.

Răspunde