Farmacistul Ovidiu Maior, unul dintre ctitorii Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu, este sărbătorit astăzi de foștii colegi și discipoli, la împlinirea impresionantei vârste de 100 de ani.
„Domnul dr. farmacist Ovidiu Maior, renumit farmaco-istoric, împlinește azi, 16 decembrie 2021, venerabila vârstă de 100 de ani. Cu această ocazie, membrii Societății Române de Istoria Farmaciei din Sibiu îi doresc domnului dr. farmacist Ovidiu Maior la mulți ani, cu sănătate și bucurii!”, transmite dr. farmacist Ladislau Rosenberg, președintele SRIF Sibiu.
Expert în domeniul farmaco-istoriei, Ovidiu Maior este și unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul homeopatiei. Preocupările sale legate de medicina populară românească și de personalitatea și activitatea medicului Samuel von Hahnemann, părintele homeopatiei și medic personal al baronului Samuel von Brukenthal, s-au concretizat în lucrări științifice încă din anul 1957.
„Domnul Ovidiu Maior a activat mulți ani ca farmacist la Sibiu, unde a preparat remedii homeopate, a prezentat lucrări legate de homeopatie la Uniunea Societăților de Științe Medicale și este considerat unul dintre fondatorii Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu, fiind direct implicat în realizarea expoziției generale a muzeului. Domniei sale îi datorăm acest centru deosebit, cu colecții valoroase din domeniul farmaciei”, precizează dr.farm. Ladislau Rosenberg.
Ovidiu Maior s-a născut pe 16 decembrie 1921, la Tărnăveni, unde a frecventat școala generală și liceul. A urmat studii universitare la Cluj-Napoca și București, obținând apoi doctoratul la Tg. Mureș. Își începe activitatea profesională la 1 martie 1949, ca șef al Depozitului Sanitar Județean Târnava Mică, după care s-a transferat la Sibiu, unde a lucrat ca diriginte de farmacie. A condus unitatea pe care toți sibienii o cunosc sub numele de “Farmacia 22” din anul 1971 până în 1984, când a emigrat în Germania, soția sa fiind etnic german. În perioada 1961-1978, a sustinut cursuri la Școala Postliceală de Asistenți de Farmacie din Sibiu. De asemenea, a fost președintele subfilialei Farmacie a Uniunii Societăților de Științe Medicale Sibiu până în 1973. În anul 1979, a devenit primul doctor în farmacie din Sibiu, în urma susținerii tezei “Contribuții la farmaco-istoria Transilvaniei. Oficinele județului Sibiu”.