Jocurile iernii, pregătirile pentru sărbătoare și apoi noaptea magică de Ajun, colindele străvechi și bunătățile din cuptor sunt evocate cu duioșie de cineastul sibian Dumitru Budrala.
Într-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare, fondatorul Astra Film rememorează emoția Crăciunului de altădată:
„Dragii mei,
În vremea copilăriei mele, atunci când se apropia Crăciunul, erau zăpezi de poveste și toate ulițele erau pline de copii cu sănii, patine sau schiuri din lemn făcute de un tâmplar din sat.
În joia dinainte de Crăciun era Ignatul, cu ritualul lui bine știut, la capătul căruia copiii primeau șoric ori bucăți din urechile sau coada animalului sacrificat, totul vestind, ca o licărire, speranța unui nou început.
Apoi era veselia zilei în care se făceau struți (cozonacii la cuptor), cu explozia de mirosuri îmbietoare și nerăbdarea copiilor care se învârteau în jurul mamelor și al bunicilor.
Urmau pregătirile pentru colindat și colindele din Noaptea de Ajun, o noapte albă, în care nimeni nu dormea; se primeau junii, se primeau colindătorii, se auzeau chiuituri, clopote, colinde vechi. Era o feerie, pe care mi-o amintesc cu mult drag.
Vremurile au, fiecare, momentele lor de grație. Perioada Crăciunului este una emoționantă, de suflet. Privind în jur, vezi oameni apropiați, alături de care îți place să petreci cât mai mult timp.
Vă doresc tuturor să vă bucurați de aceste zile, să vă trăiți deplin Sărbătoarea Crăciunului!
La mulți ani, dragii mei!”
Regizor, fotograf și director de imagine, Dumitru Budrala deține un doctorat în antropologie vizuală. Este inițiatorul proiectului cultural Astra Film, lansat în 1991, iar în 1993 a lansat Astra Film Festival, primul festival internațional de film documentar din România. Oamenii și tradițiile din satul natal, Jina, l-au inspirat de-a lungul întregii cariere. În 1996, Budrala a realizat filmul „Iarna transilvană”, o producție care surprinde obiceiuri ale comunităților pastorale din sudul Transilvaniei.