Drumeții culturale la înălțime, în Mărginimea Sibiului

Drumeții culturale la înălțime, în Mărginimea Sibiului

Aer curat, peisaj de poveste, un traseu accesibil, condiții excelente de cazare într-o gospodărie tradițională cu tot cu confortul modern și, mai ales, liniște. Asta puteți găsi la casa de odihnă și creație “Andrei Oțetea”, una dintre cele mai noi destinații de turism cultural ale județului Sibiu.

În toamna acestui an, traseele turistice al căror punct central este Poiana Godea au fost reabilitate prin intermediul unui proiect cultural al Asociației „Prietenii Bibliotecii ASTRA” dedicat conservării și promovării valorilor naturale.

Relaxare și inspirație

Situată într-una dintre cele mai pitorești zone din sudul Transilvaniei, gospodăria care i-a aparținut academicianului Andrei Oțetea, fiu al satului Sibiel, a fost recent restaurată și adaptată standardelor de locuire contemporane. Înconjurată de pădure, casa oferă o ambianță rurală, autentică, departe de zgomotul și agitația orașelor.

La dorința testamentară a profesorului Oțetea, casa a intrat în patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu în anul 1980. Casa de odihnă și creație “Andrei Oțetea” este constituită dintr-o gospodărie țărănească din lemn datând din secolul al XIX-lea, cu intervenții de la sfârșitul secolului XX, dar și cu părți ale clădirii, cum ar fi subsolul parțial datând cel mai probabil dinaintea secolului XIX. Ea se află la aproape 6 km sud-vest față de vatra satului Sibiel, pe platoul Poiana Godea, situat la 1000 m altitudine.

Călătoria până aici este de o rară frumusețe, ușor de parcurs cu un rucsac în spate sau cu o mașină de teren. Accesul se face din Sibiel, spre vest pe drumul spre Crinț, 4 km pe valea Sibielului, apoi spre sud de la Mânăstirea Sibielașului încă 3 km pe un drum forestier pe valea Sibielașului. Gospodăria este vizibilă de departe, datorită pâlcului de arbori coniferi din vecinătatea sa. Drumul este accesibil cu mașina până la incintă în lunile de vară și, în funcție de vreme, primăvara și toamna. Odată ajunși la destinație, oaspeții vor avea șansa de a explora farmecul naturii înconjurătoare.

FACILITĂȚI. Locația este adecvată desfășurării de tabere, conferințe, simpozioane, ateliere sau cursuri. Dispune de 16 locuri de cazare, patru camere la parter, două încăperi la mansardă, 11 băi, bucătărie, sală de mese, o sală de conferințe și un pavilion, toate mobilate în spiritul arhitectural al zonei. Există alimentare cu apă, iar energia electrică este asigurată de un sistem complex de cellule fotovoltaice și un generator cu combustibil lichid. Facilitățile cabanei includ: bucătărie utilată, internet Wi-Fi, ceaun și grătar. Casa poate fi închiriată pentru 1.200 lei pe zi, iar taxa de întreținere este de 200 lei/zi.

Până acum, potențialul turistic al acestei zone a fost prea puțin exploatat. Însă, de câteva săptămâni, cabana este mai “aproape” de amatorii de drumeție, datorită proiectului cultural “Drumeții culturale la Poiana Godea”, care a urmărit reabilitarea și modernizarea sistemului de marcaj al traseelor montane, respectiv valorificarea traseelor și facilitarea accesului prin realizarea unor trasee virtuale complexe puse la dispoziția publicului larg în special în mediul online.

Cum ajungem la Casa „Andrei Oțetea”?

Din satul Sibiel, turiștii pot urma traseul marcat cu triunghi albastru, spre Schitul Sibiel – Poiana Godea – Cabana “Andrei Oțetea” și mai departe spre Fântânele sau Orlat. Acest traseu este accesibil și pentru mașini, parcurgând un drum forestier.

Pe de altă parte, cei care doresc să parcurgă un traseu la pas sunt invitați să-l aleagă pe cel marcat cu bulină albastră: Sibiel – Dealul Cetății (Cetatea Salgo) – Poiana Godea – Fântânele sau Orlat.

“Proiectul nostru vizează (re)punerea în circuitul turistic a unor trasee care au ca punct central Casa de odihnă și creație «Andrei Oțetea» din Poiana Godea, astfel încât această zonă să devină un nou punct de interes turistic atât pentru drumeți, cât și pentru pasionații ciclismului. Pentru aceasta, propunem câteva trasee cu plecare din Orlat, Fântânele, Sibiel, având ca destinație Casa de odihnă și creație «Andrei Oțetea» din Poiana Godea, trasee cu grad de dificultate medie, accesibile celor care le parcurg la pas sau pe bicicletă. Marcajele au fost refăcute conform normelor și legislației specifice, iar sistemul de informare a publicului a fost modernizat prin realizarea și punerea la dispoziție a unor trasee video descriptive, care să fie prezentate în mediul online, astfel încât să asigure călătorului un plus de informație și siguranța urmării traseului. Aceste trasee reconstituite în mediul digital conțin elemente și informații de ordin turistic, peisagistic, natural, cinegetic, elemente de floră, aspecte istorice și informații practice”, au precizat inițiatorii proiectului.

Proiectul “Drumeții culturale la Poiana Godea”, desfășurat în perioada octombrie – noiembrie 2021, a implicat aproximativ 40 de participanți, organizatori, voluntari și invitați. Acțiunile de reabilitare și modernizare a elementelor de signalistică a traseelor montane din zona Poiana Godea – Sibiel au fost realizate de Asociația „Prietenii Bibliotecii ASTRA”, în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și echipa programului „Anii Drumeției”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Răspunde