Două piese antice din patrimoniul Muzeului Brukenthal au ajuns în Belgia

Două piese antice din patrimoniul Muzeului Brukenthal au ajuns în Belgia

Muzeul Național Brukenthal a fost invitat să participe cu două piese din colecția Muzeului de Istorie Casa Altemberger la organizarea expoziţiei „Le Mystère Mithra. Plongée au cœur d’un culte romain” la Muzeul Regal din Mariemont, Belgia.

Expoziția se desfășoară în perioada 20 noiembrie 2021 – 17 aprilie 2022, potrivit unui comunicat al muzeului sibian. Astfel, cele două exponate de la Sibiu se află într-o „companie selectă”, partenerii evenimentului fiind muzee prestigioase din Europa, precum Luvru sau Ermitaj.

Raluca Teodorescu, șef secție Casa Altemberger: „Într-o lume plină de o mulțime de zei, acest cult din est a avut un succes orbitor care a durat mai mult de trei secole, de la un capăt la altul al vastului Imperiu Roman. Deși de origine persană, deci dintr-un teritoriu cucerit de romani, cultul mithraic s-a răspândit de la Oceanul Atlantic până la Eufrat și din Marea Britanie, până în Deșertul Sahara. Cu toate că, prin săpăturile arheologice efectuate anual sunt dezvăluite mărturii despre acest cult revoluționar, Mithras rămâne o enigmă care a stârnit multe teorii. Adepții săi, uniți în comunități discrete, chiar secrete, reconstituiau povestea mitică a zeului, în timp ce realizau o serie de ritualuri care au rămas misterioase. Ce a reprezentat exact Mithras pentru adepții săi? De ce cultul său s-a organizat în cel mai mare secret? De ce a avut atât de mult succes? Prin prezentarea unor obiecte spectaculoase împrumutate de la cele mai mari muzee din Europa, între care se numără și Muzeul Național Brukenthal, proiectul va ajunge la public printr-o experiență unică, imersivă și participativă.”

Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal, a subliniat că una din caracteristicile colonizării provinciei Dacia este venirea cu diverse credințe și obiceiuri a populaților de diverse etnii de pe cuprinsul Imperiului Roman. „Aceștia aduc cu ei nu numai bunăstarea locului, apărarea acestuia, ci și cultele religioase din zonele de proveniență. Sistemul cultural și religios roman este deschis acestora, dar trebuie specificat până la un punct, și anume respectarea panteonului clasic al Imperiului. Între cultele ajunse în Imperiu, nu numai în Dacia, este și cel al lui Mithras, desfășurat în spații închise, subterane, peșteri sau construcții adâncite în care credincioșii își desfășurau activitățile în semi-întuneric, dar după ornamentarea acestor spații adorau și spațiul deschis datorită faptului că tavanul era de fapt un cer de noapte cu stele strălucind. De obicei Mythras călătorește cu un taur în acțiunea sa războinică, de luptă și de jertfă. În provincia Dacia există descoperiri de temple mitraice în special în castrele de dimensiuni mari și în orașele de aceleași dimensiuni. Această realitate ne arată că exista o înțelegere în Imperiu pentru promovarea până la un punct a unor culte regionale fără ca oficiul, în cazul cultului imperiului, să fie recunoscut. Cultul mitraic este și o filtrare a elementelor cultului creștin aflat la început în Orient”, a precizat istoricul sibian.

Răspunde