Brukenthal, baronul bibliofil

Brukenthal, baronul bibliofil

Expoziţia «Baronul bibliofil – 300 de ani» prezintă câteva dintre cele mai frumoase şi valoroase cărți care i-au aparținut fostului guvernator al Transilvaniei, însoţite de panouri cu reproduceri ale unora din cele mai spectaculoase ilustraţii de carte din biblioteca sa.

„Baronul Samuel von Brukenthal a dorit să întemeieze, după modelul vienez, în cadrul palatului din centrul Sibiului, un templu al muzelor, o formă elevată a unui set de valori, ierarhizat şi destinat să se bucure de o mare stabilitate în timp. Brukenthal a preţuit în mod deosebit cartea sub aspect bibliologic şi a lăsat intacte volumele cu legături deosebite şi supra-ex-libris-uri aurite, aplicate de foşti proprietari, în special nobili din spaţiul de limbă germană. Este vorba în primul rând de cărţi, multe cu ilustraţii gravate, din epoca barocă, mai precis secolul al XVII-lea şi prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceste opere au fost scrise în limbi ale culturii europene – latina, germana şi franceza, incluzând opere ale autorilor antici, printre care se află şi traduceri”, a precizat dr. Radu Teuceanu, curatorul expoziției.

Expoziţia „Baronul bibliofil – 300 de ani” va fi vernisată miercuri, 8 decembrie, și poate fi vizitată în Cabinetul de Cartografie al Palatului Brukenthal până pe 31 decembrie.

Răspunde