Zilele Şaguniene 2021

Zilele Şaguniene 2021

La împlinirea unui deceniu de la proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Arhiepiscopia Sibiului organizează cea de a cincea ediție a Zilelor Șaguniene.

Programul din acest an se deschide cu două conferințe preoţeşti dedicate Anului comemorativ al cultului pentru cei adormiți în Domnul. La aceste conferințe sunt invitați de marcă de la Facultățile de Teologie din țară.

„Împlininindu-se un deceniu de la canonizare, în cadrul manifestărilor vor fi și câteva acțiuni prin care se subliniază asumarea pe care eparhia a arătat-o față de patrimoniul șagunian precum și pentru generalizarea cultului Sfântului Ierarh. Astfel, luni, 22 noiembrie, vor fi sfințite în Catedrala mitropolitană icoanele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna pregătite special pentru marcarea unui deceniu de la canonizare, care vor fi dăruite tuturor bisericilor din eparhie”, informează site-ul Mitropoliei Ardealului.

În curtea catedralei mitropolitane va fi vernisată o expoziție ce cuprinde fotografii de la momentul canonizării, de la sărbătoarea din 30 noiembrie din ultimii ani, precum și fotografii de la toate bisericile care au fost așezate sub ocrotirea Sfântului Ierarh în cei 10 ani sau au primit moaște al Sfântului Andrei Şaguna.

În sfera păstrării, conservării și promovării patrimoniului șagunian se înscrie și evenimentul de joi, 25 noiembrie, prin care va fi anunțată încheierea proiectului de digitizare a publicației șaguniene „Telegraful Român” în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA. La acest eveniment este așteptată să participe și Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

La programul zilelor șaguniene, ca în fiecare an, se adaugă un bogat program academic organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dintre aceste manifestări amintind o conferință teologică internațională, un colocviu al doctoranzilor, precum și o sesiune de comunicări ale cadrelor didactice.

Totodată, pentru a marca activitatea editorială de peste 170 de ani, activitate inițiată de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, vor fi lansate și ultimele apariții ale Editurii „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.

Toate evenimentele vor fi transmise online pe pagina de Facebook a Mitropoliei Ardealului, iar cele desfășurate fizic vor avea loc cu respectarea tuturor normelor în vigoare, au dat asigurări organizatorii.


Program

22 noiembrie 2021

 • ora 10.00 – Conferința misionar-pastorală: Cultul pentru cei adormiți în Domnul. Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor

Invitați: prof.univ.dr. George Grigoriță (Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, consilier patriarhal – Cancelaria Sf. Sinod), lect.univ.dr. Răzvan Brudiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), lect.univ.dr. Natalia Lazăr (UTCM, CUNBM, Facultatea de Litere Cluj Napoca/Baia Mare)

Locul: Google Meet. Link conectare: meet.google.com/wvh-kgrb-ato

Participă: preoții din protopopiatele județului Sibiu

 • ora 13.00 – Sfințirea icoanelor Sf. Ierarh Andrei Șaguna. Acestea vor fi dăruite tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Sibiului la 10 ani de la canonizarea Sf. Ierarh Andrei Șaguna

Locul: Catedrala Mitropolitană

Participă: IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului

23 noiembrie 2021

 • ora 11.00 – Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Brașov – Un model sustenabil de protejare a patrimoniului

Locul: Muzeul Prima Școală Românească – Șcheii Brașovului

24 noiembrie 2021

 • ora 10.00 – Conferința misionar-pastorală: Cultul pentru cei adormiți în Domnul. Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor

Invitați: prof.univ.dr. Viorel Sava (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași), prof.univ.dr. George Grigoriță (Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, consilier patriarhal – Cancelaria Sf. Sinod), lect.univ.dr. Natalia Lazăr (UTCM, CUNBM, Facultatea de Litere Cluj Napoca/Baia Mare)

Locul: Google Meet

Participă: preoții din protopopiatele județului Brașov

 • ora 13.00 – Dezvoltarea cultului Sf. Ierarh Andrei Șaguna în primul deceniu de la canonizare. Expoziție de fotografie

Locul: curtea Catedralei Mitropolitane din Sibiu

Participă: IPS Părinte Mitropolit Laurențiu

25 noiembrie 2021

 • ora 13.00 – Telegraful Român – tezaurul șagunian al ziaristicii românești salvat prin digitizare

Locul: Sala festivă a Muzeului Asociațiunii (Biblioteca ASTRA, Corpul A)

Participă: IPS Laurențiu și Daniela Câmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu

26 noiembrie 2021

Zilele Andreiene – Facultatea de Teologie Andrei Șaguna

 • ora 10.00 – Sesiune de comunicări a cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna”

Locul: Google Meet

27 noiembrie 2021

Zilele Andreiene – Facultatea de Teologie Andrei Șaguna

 • ora 9.00 – Colocviul doctoranzilor Facultății de Teologie „Andrei Șaguna”

Locul: Google Meet

29 noiembrie 2021

 • ora 18.00 – Vecernia Mare cu Litie
 • ora 19.00 – Procesiunea cu Sf. moaște ale Sf. Ierarh Andrei Șaguna
 • ora 19.45 – Cuvânt de binecuvântare a pelerinilor († Dr. Laurențiu)
 • ora 20.00 – Slujba privegherii în cinstea Sf. Ier. Andrei Șaguna

Locul: Catedrala Mitropolitană

30 noiembrie 2021 – Sf. Apostol Andrei și Sf. Ier. Andrei Șaguna

 • ora 9.15 – Sfânta Liturghie arhierească

Locul: Catedrala Mitropolitană

2 decembrie 2021

Lansări de carte din ultimele apariții ale Editurii Andreiana: acad. Ioan Lupaș, „Scrieri alese despre mitropolitul Andrei Șaguna” , dr. Nicolae Dura, „Chemări la Hristos”, conf.univ.dr. Constantin Necula (coord.), „Cântare de biruință cântând…”

Locul: Google Meet

3 decembrie 2021

Închiderea Zilelor Șaguniene 2021

Zilele Andreiene- Facultatea de Teologie Andrei Șaguna

 • ora 10.00 – Conferința teologică internațională

Locul: Google Meet

Răspunde