Valori muzicale românești, într-un recital de zile mari

Valori muzicale românești, într-un recital de zile mari

În prag de sărbătoare națională, Filarmonica de Stat Sibiu propune publicului un recital de creații camerale aparținând compozitorilor români de diverse etnii, sub genericul „Romania Universalis”.

ROMANIA UNIVERSALIS este un concept original, menit să pună în valoare bogăția și diversitatea resurselor culturale din spațiul istoric românesc. Această intenție se concretizează prin prezentarea unui inedit program de recital cameral, alcătuit din miniaturi instrumentale aparținând unor compozitori români sau asimilați spațiului cultural românesc, dar de diverse origini etnice și provenind din principalele regiuni geografice și istorice românești. Sunt, de asemenea, prezente lucrări ce acoperă peste 130 de ani de muzică, repertoriul devenind deosebit de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica românească în ansamblul său. Astfel, alături de pagini enesciene sunt prezente creații semnate de Béla Bartók, Alfonso Castaldi, Eugen Doga, Grigoraș Dinicu, Hilda Jerea, Mihail Jora, Walter Klepper sau Theodor Rogalski, dar și o primă audiție absolută aparținând compozitorului Adrian Iorgulescu și creată special pentru cei doi interpreți protagoniști ai recitalului. Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă un univers cultural aparte, unic și foarte specific în sine și, în același timp, deosebit de important în ansamblul vast al culturii naționale românești.

Conceptul ROMANIA UNIVERSALIS este, așadar, o afirmare a universalității culturii românești nu doar din punctul de vedere al valabilității sale în context european, ci și ca o caracteristică a sa structurală, un filon intim, una dintre valorile sale inconfundabile.

Recitalul este programat miercuri, 24 noiembrie, în Sala Henry Selbing, și va fi susținut de artiștii Diana Jipa – vioară și Ștefan Doniga – pian.

asCULTă:

  • George Enescu – Impromptu concertant

  • Alfonso Castaldi – Elegia (variantă pentru vioară și pian de Diana Jipa și Ștefan Doniga)

  • Walter Mihail Klepper – Sonatina nr.1 pentru vioară și pian op.12

  • Theodor Rogalski – Balada pentru vioară și pian

  • Hilda Jerea – Șapte dansuri românești pentru vioară și pian pe teme culese de Béla Bártok

  • Mihail Jora – Mica suită

  • Eugen Doga – Balada

  • Béla Bártok – 6 Dansuri populare românești (versiunea pentru vioară și pian de Zoltán Székely)

  • Adrian Iorgulescu – Duel Dual – primă audiție absolută

  • Grigoraș Dinicu-Jascha Heifetz – Hora Staccato

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro, la prețul de 30 lei (se acordă 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari).

Răspunde