Motive de mândrie pentru sibieni! Muzeul ASTRA apare din nou în Ghidul Michelin și a primit punctajul maxim ca destinație de turism cultural.
Cea mai importantă instituție culturală din Sibiu face parte din Ghidul aniversar Michelin „România 500 peisaje, destinații și experiențe”, o publicație de excepție, care reunește și scoate în evidență toate frumusețile României în materie de arhitectură, cultură, etnografie, gastronomie s.a. Anul acesta, în luna august, Michelin România a sărbătorit 20 de ani de când Grupul Michelin a achiziționat uzinele Silvania din Zalău și Victoria din Florești, începând astfel investiția în industria anvelopelor din țara noastră. Pe lângă asta, Michelin România a făcut posibilă publicarea Ghidului Verde dedicat României, unde Muzeul ASTRA este prezent din anul 2019, fiind notat pentru a doua oară consecutiv cu trei stele Michelin.
Ciprian Ștefan, manager: „Este o distincție care ne onorează și demonstrează iar că merită să fie făcute investiții în sectorul cultural. Să fii de două ori consecutiv catalogat cu 3 stele Michelin înseamnă că eforturile autorităților locale, ale noastre și ale vizitatorilor dau roade, iar Muzeul ASTRA este o instituție care oferă programe și acțiuni culturale de calitate. Aveam nevoie de această recunoaștere, fiindcă poate acum la nivel central se va înțelege că instituțiile de cultură trebuie asumate mai bine și mai eficient din punct de vedere financiar, iar alocările financiare nu sunt o cerință, ci o normalitate. Noi nu cerem, noi merităm! Cultura merită susținută din toate punctele de vedere.”
În Ghidul aniversar Michelin, Muzeul ASTRA este inclus în capitolul „România Etnografică”. Descrierea realizată de autorii ghidului cuprinde detalii despre istoricul instituției, patrimoniul cultural, dar și despre evenimentele și atelierele meșteșugărești care se desfășoară aici: „Înființat acum mai bine de un secol, Muzeul ASTRA cuprinde o adevărată comoară culturală a arhitecturii rurale românești. Peste 400 de case, anexe gospodărești și instalații tehnice redau originalitatea satului și păstrează spiritul autentic al țăranului român. (…) Pe suprafața celor 96 ha, vizitatorii pot resimți atmosfera idilică a satului românesc, iar prin intermediul atelierelor meșteșugărești, al târgurilor și al festivalurilor organizate în cadrul muzeului se păstrează încă autenticitatea tradițiilor populare”.
Doar două muzee românești au mai obținut punctajul maxim în această ediție a Ghidului Michelin, respectiv Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Țăranului Român.