Evenimente Gurmandul VIP Pe harta turistului

Tradițiile lipovenilor, la loc de cinste în Muzeul ASTRA

De ce este atât de gustos ceaiul la samovar, câte rețete simple și gustoase se pot pregăti din pește sau cum se repară o barcă au învățat vizitatorii Muzeului ASTRA, în aceste zile, la Sărbătoarea Deltei.

Programul cultural s-a desfășurat în perioada 16-19 noiembrie, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Turiștii au cunoscut viața pescarilor cu ajutorul muzeografilor, dar și al unor localnici din Deltă, care au organizat ateliere de meșteșuguri. Vineri, 19 noiembrie, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine proaspătă și plăcinte dobrogene cu brânză, coapte în cuptorul arhaic, icre, pastă de pește și ceai la samovar.

„Noi organizăm diverse evenimente dedicate comunităților din Deltă, prin Sărbătoarea Deltei, acest program care se află deja la a V-a ediție, ca întotdeauna în jurul zilei de 14 noiembrie, când este Ziua Dobrogei. De data aceasta, este reprezentată comunitatea lipovenească. Am adus ceai la samovar, din mentă recoltată în timpul cercetărilor Muzeului ASTRA în Delta Dunării, pâine făcută la cuptorul din curte și plăcinte specifice lipovenești. În Delta Dunării, cel mai des se folosește ceaiul de mentă. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim, apoi ceaiul este îndulcit cu miere, zahăr sau șerbet. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă. Samovarul era un obiect foarte de preț. Era primit într-un moment foarte important din viață, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna are un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești”, a explicat muzeograful Camelia Repede pentru „Strada Cetății”.

Magazia pescărească a gospodăriei din Mahmudia s-a transformat dintr-un simplu depozit într-un spațiu expozițional veritabil. „Avem aici câteva obiecte nelipsite din gospodărie, îmbrăcămintea pescarului, ustensile pescărești și instrumentar agricol”, arată Camelia Repede.

De la directorul Muzeului în aer liber, Lucian Robu, am aflat care este rostul proiectului „Sărbătoarea Deltei” și cum va continua Muzeul ASTRA să valorifice patrimoniul din pitoreasca zonă a Deltei Dunării.

„Am continuat să reprezentăm Delta Dunării prin patrimoniul imaterial. Oferim spre degustarea și încântarea publicului nostru vizitator plăcinte din Dobrogea de nord, am pregătit și pâine după rețeta dobrogeană la cuptorul de la gospodăria din Mahmudia pe care l-am funcționalizat. Bucătăria de vară avea un rol definitoriu ca instalație pentru prepararea hranei în satele Deltei. Muzeul ASTRA este prezent prin programe de cercetare solide în Deltă de ani de zile, am adunat o multitudine de valori ale patrimoniului material și imaterial; iată că acum, pe baza experienței noastre de teren, reușim să-l aducem în fața publicului prin aceste ateliere generatoare de maxim interes și, într-un fel, repunem patrimoniul Deltei acolo unde îi este locul și reușim să prezentăm într-o imagine corectă oamenii Deltei, cu tot ceea ce au mai frumos. Toate zonele etnografice ale României sunt foarte coerent puse în valoare în Muzeul ASTRA. Și Delta Dunării, în aceeași măsură, beneficiază, în cadrul programului «Comunități în Muzeul ASTRA», de aceste programe de valorificare. Ne extindem din punct de vedere patrimonial. Vom avea, în curând, finalizată și gospodăria de morar ucrainean din Letea, unde acum se lucrează, și cu siguranță programul nostru se va «rotunji» în anii următori”, a menționat Lucian Robu pentru „Strada Cetății”.

Răspunde