Supa de chimen sau „chimin”, în grai local, e binecunoscută în bucătăria românească, fiind o mâncare-medicament, ieftină și ușor de pregătit.
„Această supă se gătea în special pentru lăuze, find dusă de femeile din sat când mergeau cu plocon la mamă și copil. Rețete similare au fost culese în satele Târnava și Moșna, de pe Valea Târnavelor, și în Alămor, de pe Valea Secașelor”, spun specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, care au documentat această rețetă.
Ingrediente
- 1 linguriță cu chimen
- 1 ceapă
- sare
- 2 l apă
- 1 lingură făină
- 1 linguriță ulei
Mod de preparare
- Într-o oală se pun doi litri de apă și ceapa, iar când ceapa e aproape fiartă, se adaugă chimenul și sarea.
- Se lasă pe foc încă vreo 10 minute, apoi se strecoară.
- Separat, se pregătește un rântaș subțire: se încinge uleiul și se adaugă făina, amestecând continuu, până capătă o culoare brună. Se stinge cu o cană de apă rece.
- Se golește rântașul peste supă și se sărează după gust.
Supa de „chimin” se mănâncă împreună cu pâine foarte uscată sau prăjită.
„Aduceau chimenul când veneau toamna de la muncă, de la câmp, odată făceau un pic de supă. Mâncau toți, nu doar femeile lăuze; era ca un medicament pentru zona intestinală. Era bună așa, la repezeală. Acum, io mai fac găluște de griș în supă de chimin.”