Sibiul tradițiilor, transmis generațiilor viitoare pe memory stick

Sibiul tradițiilor, transmis generațiilor viitoare pe memory stick

Sibiul este un spațiu aparte în care multe dintre tradițiile bunicilor și străbunicilor sunt încă vii în sufletele oamenilor și în lumea satului. Concomitent însă, dinamismul prezentului îşi pune tot mai mult amprenta pe civilizaţia rurală, producând modificări ireversibile asupra patrimoniului tradițional și trecând obiceiuri în memoria latentă a comunităților.

Pornind de la acest gând, specialiștii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) „Cindrelul-Junii” Sibiu marchează finalul proiectului cultural „Pop Up Tradiții”, prin două produse culturale, menite să asigure o privire în viitor pentru patrimoniul tradițional: un volum în română și engleză, bogat ilustrat, dedicat publicului ce preferă să răsfoiască paginile unei cărți, și un Memory Stick cu 12 filme pentru cei care se orientează spre informații din mediul digital.

Volumul bilingv „Sibiul tradiţiilor/Sibiu. Living Traditions” propune o incursiune prin obiceiuri legate de viața omului, tradiții de peste an, specifice calendarului religios și agricol, și prin creațiile ce fac faima meșteșugarilor din arealul județului Sibiu. Cartea este dedicată publicului larg, specialiștilor în cultură tradițională, precum și străinilor care vor să descopere patrimoniul imaterial sibian, prin intermediul textelor și al imaginilor reunite în cele 108 pagini.

Obiceiuri binecunoscute – Udatul Ionilor de la Tălmăcel sau Viftania de la Rășinari, din Mărginimea Sibiului, cercetări dedicate muncilor de odinioară – precum seceratul manual al grâului în Țara Oltului, cântece vechi de pe Valea Hârtibaciului, rețete de nuntă de pe Valea Târnavelor sau tradiții revigorate precum „Boul cu sunzuiene” de la Topârcea – toate acestea se numără printre temele propuse de cele 12 filme, cu caracter documentar, reunite pe stick-ul USB „Pop Up Tradiții”. La fel ca expoziția online „Pop-up Tradiții. Sibiu – Obiceiuri vechi pentru vremuri noi”, acest produs vine să faciliteze accesul la informație digitală pentru publicul obișnuit cu mijloace moderne de comunicare.

CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu a derulat, începând cu luna iulie, proiectul „Pop Up Tradiții”, propunându-și să asigure o nouă perspectivă asupra patrimoniului tradițional sibian, prin documentarea, arhivarea și experimentarea acestuia, prin diferite medii de comunicare. Acest proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind realizat în parteneriat cu Primăria comunei Gura Râului, Primăria orașului Săliște, Tribuna și Asociația Culturală Ceata.

Răspunde