Sărbătoarea Deltei ține o săptămână la Sibiu

Sărbătoarea Deltei ține o săptămână la Sibiu

Arome de ceai la samovar, pâine de casă și plăcinte lipovenești îi atrag pe turiști, în aceste zile, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Va fi iarăși Sărbătoarea Deltei, dar înainte de a petrece, va fi mult de muncă!

Ateliere meșteșugărești

Cel mai frumos muzeu din România organizează, în perioada 16-19 noiembrie, o serie de ateliere interactive în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA”. Atelierele vor fi susținute de meșteri din Delta Dunării și se vor desfășura zilnic, în intervalul orar 11.00-15.00.

Este vorba despre un atelier de tâmplărie a bărcilor și a instrumentarului pescăresc lipovenesc și ucrainean, un atelier de călăfătuire, un atelier de realizare a unei replici de lotcă, dar și ateliere gastronomice, cu bucătăria tradițională lipovenească în prim plan.

Se va reliefa atât importanţa lotcii lipoveneşti în viaţa comunităţilor de pescari, cât şi instrumentarul şi materialele specifice: cânepă, şipci, bitum. Etapele de lucru specifice parcurse de tâmplari, numiți în Deltă și marangozi, vor fi următoarele: raşchetare material lemnos, completare scânduri, reparaţii crivace, fixare/reparare furcheţi, confecţionare vâsle. În cadrul atelierelor de călăfătuire, meșterii vor astupa cu calafat amestecat cu câlți de cânepă găurile dintre scândurile bărcilor, în vederea etanșării. De asemenea, vor folosi instrumentar și materiale tradiționale de călăfătuire.

De asemenea, joi, 18 noiembrie, la ora 11.00, va fi vernisată expoziția „Magazia pescărească”, prin prezentarea recuzitei și a instrumentarului piscicol și agricol specific din Delta Dunării, odată cu reorganizarea magaziei de scule piscicole și a grajdului tradițional lipovenesc din gospodăria de la Mahmudia. Meşterii din Delta Dunării vor contribui, alături de muzeografi, la reorganizarea instrumentelor, a obiectelor de inventar și a recuzitei cu specific pescăresc, agricol și de gospodărie. Setcile, vintirele, năvoadele, ramele, ghionderele, ispolurile, ancorele, lăzile de pește, naboicile, clucsele, cobâlelem colierele de asini – sunt doar câteva piese din instrumentarul care va fi expus aici în permanență. Totodată, magazia de scule piscicole va deveni un spaţiu-depozit care poate fi vizitat, în care fiecare obiect va spune istoria pescuitului la lipoveni.

De altfel, toate aceste inițiative vor fi organizate în perimetrul cherhanalei și gospodăriei de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea.

Lucian Robu, director Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: „Publicul este invitat să participe activ la aceste evenimente, să-și însușească practici de bază și să interacţioneze cu oamenii Deltei, mai ales că se va ilustra «povestea» pescuitului de odinioară cu toate secretele lui. Sărbătoarea Deltei este un program derulat de Muzeul ASTRA din anul 2015 și are ca scop valorificarea patrimoniului arhaic din pitoreasca zonă a Deltei Dunării. În acest scop au fost derulate mai multe cercetări de teren în zona Deltei, continuând astfel pe cele începute în anii ’70 de Muzeul Tehnicii Populare.”

Vineri, 18 noiembrie, în curtea gospodăriei Mahmudia, vizitatorii vor putea participa la realizarea ceaiului făcut la samovar, aidoma lipovenilor din Delta Dunării, dar și la coacerea pâinilor și plăcintelor la cuptorul de vară din curte.

Atelierele fac parte din programul „Comunități în Muzeul ASTRA. Tradiții lipovenești și ucrainene în Muzeul ASTRA” – „Sărbătoarea Deltei”, ediția a V-a, 2021.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Răspunde