Evenimente Pe harta turistului

România din Dumbrava Sibiului

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va fi deschis între orele 8.00 și 17.00.

În prima parte a zilei, turiștii sunt invitați să cunoască mâncăruri arhaice din ruralitatea românească de după Unire, în perioada interbelică. Atelierele gastronomice se vor desfășura la Târgul de Țară, între orele 11.00 și 16.00. Aici vor fi pregătite prune uscate, fasole frecată cu ceapă călită și boia dulce, iar cei care nu țin post se vor bucura să deguste varză călită cu cârnați sau platourile cu slănină, ceapă și brânză proaspătă.

Tot de la 11.00 la 16.00, pe copii îi așteaptă ateliere de confecționare a jucăriilor de odinioară, alături de meșterul Magda Dudău, la casa funcțională de viticultor sas din Șeica Mică. Împreună cu vizitatorii muzeului, Magda Dudău din județul Vâlcea va împleti cu fire de lână păpuși îmbrăcate în costume tradiționale, cu elemente tricolore.

Desigur, în timpul atelierului, micii meșteri își vor potoli curiozitatea, dar și foamea, cu bunătățuri ca odinioară: compot de mere făcut pe sobă, mere coapte   în cuptor și pită cu slănină și mere.

Pe parcursul zilei, între orele 12.00 și 16.00, muzeografii v-au pregătit ghidaje speciale sub genericul “Comunități transilvane care au contribuit la Unire”. Se vor vizita: casa din Șcheii Brașovului, gospodăria din Almaș – Arad și gospodăriile din Mărginimea Sibiului – Poiana, Tilișca, Săliște.

Muzeul ASTRA s-a gândit și la cei care nu pot ajunge mâine în Dumbravă. Aceștia pot admira online o expoziție de fotografii intitulată “Oameni și sate din România Unită”.

Răspunde