Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Primul manual de educație gastronomică din România

timp de citire 3 min

Președintele celei mai importante asociații a maeștrilor în artă culinară din România, dr. Iulia Drăguț, își înscrie numele în constelația fondatorilor de școală!

Cunoscută cititorilor noștri pentru implicarea sa în programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, prin Asociația Culturală Euro Est Alternativ, Iulia Drăguț a concretizat rodul cercetărilor sale din ultimii ani într-un volum îndelung așteptat de profesioniști și pasionați: “Manual de educație gastronomică”.

Demersul editorial se petrece după 180 de ani de când Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi tipăreau “200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești” la Cantora Foii Sătești din Iași.

Întâmplător sau nu, tot la Iași – mai exact, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii – Asociația Culturală Euro Est Alternativ va organiza lansarea lucrării semnate de Iulia Drăguț, pe 16 noiembrie, la orele 13.30.

Iar în preambulul evenimentului, luni, 15 noiembrie, de la orele 19.00, la restaurantul “Cavalerul Medieval” va avea loc un spectacol culinar de excepție, susținut de Chef Radu Zărnescu, președintele Euro-Toques România, împreună cu Gigi Fedeleș, directorul regional ACEEA Iași, care anunță bucuria lansării manualului de educație gastronomică și alegerea lui Radu Zărnescu în funcția de vicepreședinte al Euro-Toques Internațional.

Gastronomia, din perspectivă antropologică

Iulia Drăguț este doctor în filosofie al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, iar în 2007 a fondat, împreună cu Radu Zărnescu, Asociația Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.). “A doua mea specializare este antropologia, iar interesul față de gastronomie a fost cel din această perspectivă ca, mai apoi, să mă adâncesc și în alte zone cum ar fi gastrosofia, bucătăria arhaică, instrumentarul acesteia, bucătăria modernă”, a explicat Iulia Drăguț.

Prin dinamica și amploarea proiectelor desfășurate, A.C.E.E.A. este cea mai importantă organizaţie profesională de gastronomie din România. Efectivul membrilor cuprinde specialişti din următoarele regiuni şi oraşe: Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iaşi, Suceava, Arad, Piteşti, Constanţa, Braşov, Maramureş, Galați, Oradea, Târgu Mureş. A.C.E.E.A. a fost și este implicată în cele mai importante inițiative culinare la nivel național, european și mondial: World Tour Chefs against Hunger (Africa de Sud 2010), Centenarul Marii Uniri (Alba Iulia 2018), Habitat for Humanity (Bacău 2017), Sibiu Regiune Gastronomică Europeană (Sibiu 2019), World Star Chefs Summit – Group G20 (Japonia 2019), World Chefs Summit Monaco (2017, 2018), Summit-ul European (Sibiu 2019), Chefs for Humanity (2016, 2017, 2018, 2019), World Congress of Culinary Traditions (București 2013, Sibiu 2019), International Pizza Championship (2013 – 2019), programul național pentru elevi Culinariada (2016 – 2019), International Championship Coreea de Sud (2016 – 2019), Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber Polus Center Cluj (2008 – 2016), Bela Palanka (Serbia 2015 – 2019), Culinary Baltic Star Cup (Sankt Petersburg 2013 – 2016), Euro-Asia Culinary Championship (Ekaterinburg 2013 – 2015), Kolbas Festival (Ungaria 2014 – 2017) și în peste 250 de alte proiecte.

Lasă un răspuns