Povești lipovenești pe malul lacului din Dumbravă

Povești lipovenești pe malul lacului din Dumbravă

Pentru câteva ore, Delta Dunării se mută în Muzeul ASTRA.

Astăzi, 19 noiembrie, între orele 11-15, pe turiști îi așteaptă un program special la gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea, strămutată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Ghid prin Sectorul Pescuit va fi muzeograful Camelia Repede.

„Hai să găvărim puțin! Stăm în cuhnie pe o laviță și mâncăm niște piraschi. Aici este locul în care veți învăța de la Cami, colega noastră muzeograf, multe cuvinte lipovenești folosite de locuitorii Deltei Dunării. Și nu doar atât! În cadrul programului «Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a», veți cunoaște aspecte din viața cotidiană de pescar lipovean. Nu pierdem vremea, așa că după ce om povesti ce-om mai povesti, trecem la degustat ceai la samovar, icre și pastă de pește pe pâine proaspătă și plăcinte gătite la cuptorul din curte” este invitația lansată de organizatori.

Gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia a fost reconstruită în muzeu între anii 1975-1979. Împreună cu cherhanaua, gheţăria şi coliba de pescari – originare din aceeaşi localitate şi amplasate în apropierea ei – formează un complex expoziţional unitar care înfăţişează cele mai caracteristice aspecte din problematica complexă, legată de practicarea pescuitului în condiţiile specifice ale Deltei. Prin amenajarea acestui complex gospodăresc – care cuprinde, în afară de casa de locuit şi acareturile aferente: grajdul (dam), coteţul pentru păsări (curnic), cuptorul de copt pâine, baia (bania), cât şi o mică moară de vânt – se ilustrează modul de viaţă, de locuire şi de muncă a pescarului din Delta Dunării.

Răspunde