„Paganini al contrabasului”, celebrat la Filarmonica de Stat Sibiu

„Paganini al contrabasului”, celebrat la Filarmonica de Stat Sibiu

Concertul simfonic de joi, 25 noiembrie, ora 19.00, marchează împlinirea a 200 de ani de la nașterea de la nașterea celui mai mare virtuoz și compozitor al contrabasului, Giovanni Bottesini (1821-1889), supranumit „Paganini al contrabasului”.

Împreună cu orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorului principal Tiberiu Soare, pe scena Sălii Thalia se vor afla soliștii Virgil Florin Prisacariu – contrabas și Tudor Bogdan Bolnavu – vioară.

Programul concertului include: G. Bottesini – Passione Amorosa, G. Bottesini – Gran Duo Concertante, P.I. Ceaikovski – Simfonia a V-a op. 64 în mi minor. Concertul se va desfășura fără pauză.

Biletele pentru acest concert sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și online pe iabilet.ro, la prețul de 40 lei (acces general). Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere.

Tudor Bogdan Bolnavu

Tudor Bogdan Bolnavu este absolvent al Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași la clasa prof. univ. dr. Elena Ovănescu Pîrvu. Urmează în cadrul unei burse cursurile Conservatorului Național de Muzică și Dans din Lyon. În anul 2014, obține titlului de doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean și urmează cariera didactică la catedra de vioară a Conservatorului ieșean, în prezent fiind lector univesitar doctor în cadrul aceleiași instituții.

Cu un repertoriu instrumental bogat și un vast program de recitaluri și concerte solistice și camerale susținute pe scene importante din țară sau alături de orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Botoșani, Craiova și Bacău, Tudor Bogdan Bolnavu urmează un parcurs instrumental marcat în formare de întâlniri cu personalități precum Șerban Lupu (solist internațional), Vladimir Nemțanu (prof. CNSMD Lyon) Kazimierz Olechowski (Solist și Concert maestru al Operei din Lyon), Mihaela Costea (solist și concert maestru al Filarmonicii din Parma) sau Alexandru Ianoș (dirijor și violinist, Berna).

Din 2014, este coordonator și concert maestru al orchestrei camerale Sonos Alumni a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, proiect de real succes, concretizat prin serii de concerte și prezențe în festivaluri naționale și internaționale de prestigiu.

Virgil Florin Prisacariu

Născut la Galați, Virgil Florin Prisacariu a început studiul contrabasului la Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din localitate – clasa profesor Costică Delicote. În anul 2007 a absolvit cursurile Universității de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare muzicală, specializarea contrabas – clasa profesor Dumitru Bejan, ulterior continuând și studiile de Master sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. Acesta este și momentul în care Virgil îmbrățișează cariera didactică, mai întâi ca profesor de contrabas la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și preparator univ. în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”. Nu în ultimul rând se afirmă și pe scena concertistică națională prin concerte susținute ca solist pe scenele Filarmonicilor din Iași, Bacău, Botoșani, Chișinău, Suceava sau Galați.

Bogata sa experiență profesională este marcată de o intensă activitate didactică, științifică și concertistică. Sub aspect științific Virgil și-a concretizat studiile doctorale în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași prin obținerea titlului de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. Activitatea artistică a lui Virgil se împarte între concertele și recitalurile solistice susținute atât în țară cât și în străinătate și concertele susținute ca membru al mai multor ansambluri camerale sau simfonice. Se remarcă astfel prin inedita prezență în formația New Youth Trio (pian, vioară și contrabas), a cărei cofondator este, demonstrând flexibilitatea contrabasului prin acoperirea atât a unor roluri solistice camerale cat si concertante. În ceea ce privește cariera solistică, Virgil și-a dedicat atenția promovării și cercetării creației compozitorului Giovanni Bottesini, evidențiind astfel nu doar potențialul expresiv al instrumentului, cât mai ales și pe cel de virtuozitate.

În prezent, Virgil Florin Prisacariu este solist instrumentist, contrabasist în cadrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iași și lector univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice – clasa de contrabas.

Participarea la evenimente este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut minim 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin.(2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Accesul publicului se face în limita a maxim 30% din numărul de locuri disponibile. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Răspunde