„O chemare la căutarea unei comori culturale”

„O chemare la căutarea unei comori culturale”

Nu există nicio muzică, oricât de pură s-ar dori, care să nu conțină o sugestie arhitecturală, picturală, coregrafică sau poetică, în opinia celebrului pianist Sorin Petrescu, invitatul Filarmonicii de Stat Sibiu la cea de-a doua ediție a festivalului Minunata Muzică Nouă.

Vechi prieten al Filarmonicii sibiene, Sorin Petrescu s-a remarcat nu doar prin activitatea concertistică. El semnează orchestrații suprinzătoare și este un promotor al fenomenului contemporan. Vom avea bucuria să-l ascultăm, în calitate de solist, alături de Doru Roman – percuție și Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu dirijată de Cristian Lupeș cu ocazia concertului simfonic de joi, 11 noiembrie, ora 19.00, la Sala Thalia. Programul concertului include: Werner Schulze – Sinfonietta, J. Takács – Sinfonia Breve op. 108 (1981), Dan Dediu – Shopping Chopin, Theodor Țuțuianu – Undeva și altundeva (pentru pian, percuție și orchestră). În semn de prețuire, toți posesorii de abonamente și bilete pentru concertul din 11 noiembrie vor primi cadou câte un CD cu muzica lui Sorin Petrescu.
Sorin Petrescu, pianist: „Muzica s-a născut într-o stare organică, împreună cu poezia, cu dansul, cu artele plastice (costume, măști), de la ritualurile primitive până la cele creștine. Tragedia antică a murit – dacă e să-l credem pe Nietzsche – „prin sinucidere”, muzica instrumentală s-a debarasat treptat de cuvânt și de dans, după sute de ani de simbioză, chiar dacă opera și baletul au continuat să hibrideze genurile. Cred că nu există nicio muzică, oricât de independentă s-ar arăta și oricât de pură s-ar dori, care să nu conțină o sugestie (sau chiar o intenție nemărturisită) arhitecturală, picturală, coregrafică sau poetică. Niciunul dintre marii compozitori nu a opus rezistență față de magia cuvântului. Romantismul a reabilitat dansul. Scriabin a îndrăznit să aducă jocul de lumini și chiar miresmele în sala de concert. Cel mai recent gen sincretic este teatrul instrumental, al cărui avantaj pare a fi emergența gestului (și uneori a cuvântului) din însăși substanța muzicală. Mauricio Kagel și cei care l-au urmat în revelarea resurselor histrionice ale interpretului au încercat să reactualizeze arta jonglerilor medievali, la ale căroŕ registre predilecte – burlesc și sentimental – au adăugat altele mai „la modă” – absurd și abstract. Un festival dedicat acestui fenomen este o chemare la căutarea unei comori culturale nu pierdute, ci rătăcite. O auziți?”

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu a fost solicitată să înregistreze muzica lui Werner Schulze, compozitor, poet, filosof și dramaturg austriac. Astfel, cu ocazia concertului din 11 noiembrie, urmează să fie realizată o înregistrare audio-video profesională în prezența compozitorului a lucrării Sinfonietta op. 27 – scrisă în anii 2018-2019 – ca prim pas al unui nou proiect discografic.

Tot joi, 11 noiembrie, sub auspiciile festivalului Minunata Muzică Nouă, publicul este așteptat înainte de concert în Chimnița Filarmonicii. De la ora 18.00, în acest spațiu cultural neconvențional se va desfășura deschiderea oficială a Zilelor Culturii Austriece, ediția a II-a, cu o expoziție dedicată poetului Paul Celan, un recital de poezie oferit de actorul Daniel Plier și o improvizație instrumentală la fagot susținută de Werner Schulze.
„Frumusețea unui spectacol «pe viu» nu poate fi înlocuită de nimic. «Pe viu» înseamnă respirația comună între artist și public, între public și artist. E un schimb ce nu poate fi înregistrat de nicio cameră de filmat. Niciun aparat nu-l poate surprinde. Ce este viu are spirit, ce este aparat doar reproduce. Artistul de pe scenă nu se adresează unui public «generic», ce ar putea să însemne «oricine». Publicul prezent în sală este unic în fiecare seară, are personalitate proprie. Iar când pe scenă se întâlnesc artiști din diferite domenii, nu poate fi decât o mare sărbătoare cu un spectacol mai bogat, mai colorat, mai complet. Artele, la fel ca oamenii, pentru că sunt oglinda lor, se adună împreună în vremuri de criză. Și dau un pic de speranță. Speranța că bunicii și nepoții pot fi împreună„, transmite Daniel Plier.
În cea de-a doua ediție a festivalului Minunata Muzică Nouă – Brave New Music, desfășurată în perioada 4-14 noiembrie, artiști, actori, poeți și muzicieni contemporani își dau întâlnire la Sibiu, confirmând încă o dată rolul de centru cultural plurivalent al orașului și vor discuta despre viitorul artei contemporane și despre importanța colaborării instituționale în vederea susținerii și promovării proiectelor interdisciplinare în rândul tinerilor creatori (și nu numai) pe plan local, național și internațional.

Răspunde