Cel mai proaspăt festival îi provoacă pe sibieni să-și imagineze viitorul prin intermediul noilor arte.
În această săptămână, Filarmonica de Stat Sibiu dă startul celei de-a doua ediții a festivalului Minunata Muzică Nouă/Brave New Music printr-un concert extraordinar susținut de apreciatul chitarist Pablo Márquez (Argentina/Elveţia). Joi, 4 noiembrie, de la ora 19, în Sala Thalia, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, Pablo Márquez va cânta în premieră mondială „Concertul pentru chitară, orchestră de coarde şi 2 percuţionişti, op. 174”, intitulat „Aluvión”, de Dan Dediu, unul dintre cei mai importanţi compozitori români. Evenimentul muzical dirijat de maestrul Horia Andreescu mai include Uvertura la opera Genoveva și Simfonia nr.1 în si bemol major op.38 de Robert Schumann.
Tot sub auspiciile festivalului Minunata Muzică Nouă, joi, 11 noiembrie, de la ora 18.00, în Chimnița Filarmonicii sunteți invitați la deschiderea oficială a Zilelor Culturii Austriece, ediția a II-a, cu o expoziție neconvențională „Paul Celan 100”, un recital poetic susținut de actorul Daniel Plier și o improvizație instrumentală la fagot a artistului austriac Werner Schulze. Iar în Sala Thalia, la ora 19.00, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul Cristian Lupeș, va susține un concert simfonic împreună cu soliștii Sorin Petrescu – pian și Doru Roman – percuție. În program:
Werner Schulze – Sinfonietta, J. Takács, Sinfonia Breve op. 108 (1981), Dan Dediu – Shopping Chopin, Theodor Țuțuianu – Undeva și altundeva (pentru pian, percuție și orchestră).
Ziua de vineri, 12 noiembrie, începe cu o conferință moderată de Cătălin Sava. Începând cu ora 10.00, în Sala Henry Selbing, Sorin Petrescu și Cristian Lupeș vor discuta la Brave New Morning Talks despre „Plurivalența artiștilor de secol XXI”. Un concert cameral va avea loc de la ora 19.00, în Chimniță: JAZZT VIVALDI, cu ImpRoWien Ensemble (Cristian Spătaru – pian și orchestrator, Alexandru Marian – vioară 1, Grațiela Aranyosi – vioară 2, Cătălina Filipescu – violă, Florian Cristian Dragomir – contrabas) și soprana Rodica Vică,
„Susținerea și promovarea proiectelor interdisciplinare” este tema conferinței programate sâmbătă, 13 noiembrie, ora 10.00, în Sala Henry Selbing. Evenimentul moderat de Cătălin Sava îi are ca invitați pe Daniel Plier (TNRS) și Mihai Zugravu (TBS). După-amiaza va aduce încă un concert cameral. Ansamblul Couleurs din Cluj Napoca (Carina Coste, flaut, Sergiu Cebotari, clarinet, Toni Vîntur, percuție, Alexandru Lazăr, pian, Ana Teodora Buia, vioară, Fodor Lilla Dorottya, violă, Diana Stir, violoncel), dirijat de Alexandru Murariu, va cânta la ora 17.00, în Sala Henry Selbing.
Duminică, 14 noiembrie, la ora 10.00, în Sala Henry Selbing, se va desfășura conferința „Baletul contemporan și muzica de scenă din secolul XXI”, cu Ovidiu Dragoman (Teatrul de Balet Sibiu), Cristina Lilienfeld (coregraf), Virginia Negru (coregraf), Diana Gheorghiu (compozitor). Ultima zi de festival se încheie cu un concert pe lucrări de Octavian Nemescu, la ora 17.00, în Sala Thalia, prezentat de Ansamblul IConArts și coregrafele Cristina Lilienfeld și Virginia Negru.
Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului Minunata Muzică Nouă 2021 sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro, la prețuri pornind de la 25 lei. Cei care doresc să participe la toate concertele pot profita de biletul unic în valoare de 100 lei. Accesul la conferințele Brave New Morning Talks este gratuit.