Harta dansului popular din România, creionată la festivalul „Ioan Macrea”

Harta dansului popular din România, creionată la festivalul „Ioan Macrea”

Patru zile de festival, nouă ore de spectacol folcloric, opt ansambluri – acestea sunt coordonatele maratonului folcloric de care Sibiul a avut parte în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

 O sărbătoare unică, devenită brand cultural al județului Sibiu – acesta este Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, eveniment organizat fără întrerupere de 23 de ediții, în memoria celui care a fost maestrul coregraf Ioan Macrea, întemeietor al Junilor Sibiului. Ediția 2021 a festivalului s-a desfășurat în 25-28 noiembrie, la Sibiu, luând pulsul dansurilor și cântecelor populare de pe tot cuprinsul României.

O seară dedicată Sibiului

Festivalul a fost deschis de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” cu premiera spectacolului „La crâșma din Dealu` Mare”. Sub semnătura Silviei Macrea, spectacolul a adus în prim-plan un concept artistic inedit, prin care tradiții și dansuri specifice zonelor etnofolclorice ale județului Sibiu s-au împletit armonios cu poezii și cântece populare binecunoscute publicului larg. Conducerea muzicală a fost asigurată de Mihai Tarcea, coregrafia a fost semnată de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea, asistent coregraf – Alesea Sas.

După premieră, Silvia Macrea, directorul festivalului, a mărturisit că, de doi ani, artiștii așteaptă reîntâlnirea cu publicul în sală, la Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, căci ediția din 2020 a manifestării s-a desfășurat online. De asemenea, Silvia Macrea a subliniat bucuria Junilor Sibiului de a celebra revederea cu publicul și revenirea în sala de spectacol, chiar dacă, în conformitate cu legislația în vigoare participarea publicului a fost permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului; totuși, prin intermediul transmisiunii live și a colaborării cu TVR, producția „La crâşma din Dealu` Mare” poate aduce alinare în această perioada grea.

Și pentru că prima zi de festival a fost dedicată gazdelor, alte două generații ale familiei Junii Sibiului au urcat pe scenă: Ansamblul „Ceata Junilor”, care aniversează 30 de ani de activitate neîntreruptă și „Veteranii Junii Sibiului”, care au demonstrat că prețuirea pentru dansul popular nu are vârstă.

Călători prin România tradițiilor

În 26 și 27 noiembrie, scena a aparținut ansamblurilor invitate: „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Banatul” din Timișoara, „Dor Românesc” din Bistriţa, „Baladele Deltei” din Tulcea și „Constantin Arvinte” din Iaşi, care au purtat publicul într-o călătorie inedită prin România tradițiilor, cu dansuri populare bucovinene, sucevene și de pe Valea Prutului, jocul duminical din Banat, Jocul caprei de la Berzunți, dansuri de Sălaj și din Bistrița-Năsăud etc.

Nu au lipsit momentele solo instrumentale și recitalurile oferite de interpreți de muzică populară, din toate zonele țării: Sorin Filip, Liliana Laichici, Adrian Stanca, Mihaela Petrovici, Dumitru Teleagă, Carmen Popovici Dumbravă, Nicu Novac, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu, Alexandru Pugna, Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Mocăniţă, Laura Feraru, Andrei Liţă, Constantin Bahrin, Simona Mazăre, Andrei Balan, Claudia Martinică, Mariana Anghel, Camelia Cosma Stoiță, Marcel Părău, Cristian Pomohaci, Nicoleta Voica, Alina Pinca, Ilie Medrea, Răzvan Năstăsescu, Sebastian Emanuel Stan, Traian Stoiţă, Ovidiu Homorodean, Oana Bozga, Daniel Pop, Virginia Irimuş, Bogdan Toma, Izabela Tomița, Gabriel Popescu, Aurora şi Săndel Mihai, Olguţa Berbec, Remus Novac, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă și Adrian Neamțu.

Spectacolele au fost prezentate de Iuliana Tudor, iar, prin parteneriatul încheiat cu Televiziunea Română, festivalul „Ioan Macrea” 2021 va fi difuzat pe posturile TVR 1 şi TVR 3, la o dată ce va fi ulterior anunţată.

Răspunde