Gulaș cu ciuperci by Chef Tiberiu Csiszer

Gulaș cu ciuperci by Chef Tiberiu Csiszer

Gulașul este o mâncare intens savurată și îndelung povestită pe la multe mese. Gurmanzii știu că un gulaș bun are taine și condimente secrete, care-i sporesc aromele și îi intensifică gustul, dar până la urmă, „câte bordeie atâtea obiceie”. Dacă rezultatul e bun de te lingi pe degete și lași farfuria curată și curățată de ultimul strop de sos, cules cu migală pe un coltuc de pâine, se cheamă că e bine!

Pentru că suntem în perioada postului, se cade să ne curățim mintea, sufletul și trupul, iar mesele să fie mai cumpătate. Dar cumpătate și fără de carne nu înseamnă și fără de arome și gust. Iar cine poftește la un gulaș, apoi e musai să se mulțumească cu unul făcut numai din legume, care nu e cu nimic mai prejos decât cele tradiționale. Chef Tiberiu Csiszer din Mediaș ne oferă astăzi o rețetă de gulaș cu ciuperci, despre care spune că cel puțin lui, personal, a reușit să-i aline dorul de gulașul tradițional, în perioada postului.

Chef Tiberiu Csiszer: „Rețeta asta de gulaș de post am făcut-o din simplul fapt că eu sunt mare mâncător de ciorbe sau supe creme și am vrut să mănânc ceva consistent și sănătos, iar în același timp mâncarea să fie de post. Sincer vă spun, din cauza meseriei îmi este cam greu să postesc, dar cu ciorba asta am reușit să țin post. Este o ciorbă bună pentru perioada asta din an, o ciorbă care îți dă un «refresh». O recomand tuturor celor care vor ceva de calitate, este o rețetă relativ simplă. Vă doresc poftă bună și vă salut din frumosul meu oraș, Mediaș!”

Gulaș cu ciuperci

[ingredients title=”Ingrediente (pentru 4 porții):”]

  • 250 g ciuperci (de preferat champignon brune, mai aromate și mai gustoase decât cele albe)
  • 200 g fasole albă cu bob mare
  • 50 g morcovi
  • 50 g ceapă albă
  • 40 g țelină
  • 50 g păstârnac
  • 20 g ardei kapia
  • pastă de ardei iute
  • 200 ml bulion de casă
  • 50 ml ulei
  • La partea de condimente se folosește un mix (rețetă proprie a bucătarului) ce conține: semințe de chimen proaspăt zdrobite, boia dulce și boia afumată, usturoi proaspăt, semințe de coriandru, măghiran, cimbru, sare, piper.

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se călește ceapa până devine „sticloasă”, apoi se adaugă jumătate din mixul de condimente, după care se pun la călit toate rădăcinoasele.
  2. În urmatoarea fază, este adăugată fasolea (care în prealabil a fost fiartă 80%) și toate se dau în clocot 15 minute.
  3. Se adaugă apoi ciupercile tăiate felii, pasta de ardei și bulionul.
  4. Când toate sunt aproape fierte, adăugăm și restul mixului de condimente și aproximativ după încă 5 minte stingem focul.
  5. Se servește fierbinte, preferabil cu un ardei iute lângă.

[/directions]

Răspunde