Garduri de stuf ca în Delta Dunării, construite în Dumbrava Sibiului

Garduri de stuf ca în Delta Dunării, construite în Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA organizează începând de joi, 11 noiembrie, o serie de ateliere interactive de confecționare a împrejmuirilor de stuf specifice habitatului construit din Delta Dunării. Acestea vor avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

La gospodăria de pescar lipovean din Mahmdudia, județul Tulcea, doi meșteri din Delta Dunării vor construi un gard la fel ca în zona lor de baștină, folosind material original și ecologic.

Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA: „Atelierele vor evidenția tehnici de fățuire și procesare a stâlpilor de stejar și salcâm care alcătuiesc structura specifică acestor sisteme de delimitare a gospodăriilor și a grădinilor dobrogene. De asemenea, atelierele vor ilustra modalitățile de selectare, prelucrare, coasere și batere a stufului pe structura de lemn, în tehnicile locale. Autenticitatea atelierelor mai rezultă și din faptul că aceste practice, dar și materialul folosit, provin din zona Deltei și sunt adaptate în muzeul nostru, tot acest know-how fiind valorificat la maximum.”

Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Tradiții lipovenești și ucrainene în Muzeul ASTRA – Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a, 2021. Ele vor fi organizate la Muzeul ASTRA până în data de 14 noiembrie, zilnic, între orele 11.00 și 16.00, având un caracter demonstrativ-participativ pentru public. Vizitatorii vor cunoaște astfel practici de bază, sustenabile, în ceea ce priveşte folosirea stufului în diversele tipuri de construcții din propria gospodărie.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Răspunde