Filarmonica de Stat Sibiu sărbătorește Ziua Națională a României la puterea a treia!

Filarmonica de Stat Sibiu sărbătorește Ziua Națională a României la puterea a treia!

Cea mai dinamică instituție muzicală din România are cel puțin trei motive de mândrie pe 1 Decembrie.

Artistul Grigore Leșe îi invită pe sibieni la concertul simfonic susținut împreună cu orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Evenimentul dedicat Zilei Naționale a României va avea loc miercuri, 1 Decembrie, orele 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu.

Grigore Leșe: “Concertul va fi o conectare prin arta muzicală cu identitatea noastră”

“Întâmpinăm 1 Decembrie la Sibiu într-un concert simfonic în premieră, o incursiune muzicală în istorie. Concertul va fi un adevărat demers identitar, cultural, o conectare prin arta muzicală cu identitatea noastră, pus în scenă în cadrul unui concept muzical nou. Ecouri străvechi, îmbinate armonios cu sonorități clasice, contemporane, vor readuce la viață cântece care ne-au însoțit istoria, într-o atmosferă de meditație asupra vieții și a destinelor umane. Va fi o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea, care îndeamnă la destăinuiri de sensibilități ascunse” este mesajul îndrăgitului Grigore Leșe, nerăbdător să se reîntâlnească la Sibiu cu toți cei ce simt românește.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi dirijată de Constantin Grigore. Împreună cu soliștii Sorin Petrescu – pian și Doru Roman – percuție și Corul Facultății de Muzică Religioasă din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu condus de pr.lect.dr. Dan Alexandru Streza, muzicienii au pregătit lucrări de Grigoraș Dinicu, George Enescu, Vlad Burlea, Dan Dediu, Irina Odăgescu și Violeta Dinescu. Partitura imnului de stat pe care publicul o va asculta la începutul concertului a fost special orchestrată pentru Filarmonica sibiană de maestrul Gheorghe Brănici.

Experiențe memorabile

O parte dintre muzicienii Filarmonicii întreprind un turneu internațional până pe 17 decembrie și reprezintă Sibiul în Europa, bucurându-se de un public entuziast.

“Am uitat deja cum este să purtăm măști. Sălile sunt pline, unele spectacole sunt chiar sold out. Sentimentele pe care le trăiesc în acest turneu sunt unice și memorabile!”, a mărturisit Ștefana Zaharia – vioara I.

Următorul concert este programat joi, 2 decembrie, la centrul de congrese și spectacole Carré des Docks din orașul Le Havre, după care turneul va ajunge și în Marea Britanie.

Muzică românească la Beirut

Dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, este mesagerul Sibiului în Liban, de Ziua Națională a României. La invitația Ambasadei României în Republica Libaneză, Cristian Lupeș va dirija, joi, 2 decembrie, un concert extraordinar al Orchestrei Filarmonice Libaneze, cu participarea naistei Georgiana Pană. Din program nu va lipsi faimoasa versiune simfonică a binecunoscutului cântec tradițional “Ciocârlia”.

“Sunt foarte onorat de această invitație pentru care îi mulțumesc Excelenței Sale, domnul ambasador Radu Cătălin Mardare. Așa cum am promis la începutul stagiunii simfonice 2021-2022, pe care am intitulat-o «MaraTONUL Muzical», purtăm blazonul Sibiului cultural în țară și peste hotare. Sărbătorim România la puterea a treia!”, a declarat Cristian Lupeș. Evenimentul cultural se bucură de sprijinul Conservatorului Național Superior de Muzică al Republicii Libaneze și al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Răspunde