Până în 10 decembrie, turiștii pot admira opere ale unor mari iconari din Mărginimea Sibiului expuse în Centrul cultural-misionar „Ioan Lupaş” de la Protopopiatul Sălişte.
Expoziţia de la Sălişte conţine 40 de icoane de o valoare inestimabilă din cele 500 ale colecţiei familiei Muşat, pictate odinioară la Vale şi Sălişte de meșteri precum Vasile Munteanu, Ioan Covaci, Nicolae Oancea, Matei Popa, Ioan Costea-Verman şi Ioan Morar.
„Suntem într-un moment de conştientizare a valorii pe care icoana veche o are pentru mărturisirea de credinţă, icoanele acestea pe sticlă fiind unele dintre cele mai vechi reprezentări care se păstrează şi care sunt imagini scrise ale Cuvântului lui Dumnezeu. Primele icoane pe sticlă au apărut în Occident şi de acolo – pe filiera tradiţională, Transilvania fiind parte a Imperiului Habsburgic – au ajuns şi aici. Ele, la început, au fost detestate de intelectuali, şi iubite de ţăranii care produceau glaja (n.r. – sticla) şi reprezentarea picturală. Or, astăzi vedem că, de fapt, aceste icoane au devenit preţuite de toată lumea şi de intelectualii care le detestau la începutul apariţiei lor din cauza picturii naive. Astăzi asistăm aici la arătarea lucrării icoanei în viaţa tuturor, inclusiv a intelectualilor, pentru că avem o familie de avocaţi care are o colecţie impresionantă de icoane, arătându-ne că nu mai suntem detestate de intelectuali, ci sunt preţuite şi avem ce să preţuim!”, a spus preotul Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului.
Ana Dumitran, coordonator Museikon: „Bogăţia, la Sălişte cel puţin, şi aşa ar trebuie să se întâmple în mod normal, începe prin curaj, prin bogăţia de idei, prin inventivitate, prin talentul pe care Dumnezeu îl dă, prin educaţie, pentru ca acel talent să fie pus în slujba comunităţii şi, în cele din urmă, toate acestea adunate îţi dau şi bogăţia de responsabilitate. Prezenţa aici a celor care vor veni să vadă această expoziţie va fi responsabilitatea acestei noi generaţii faţă de ceea ce generaţiile anterioare de sălişteni realmente au creat şi dăruit valabil şi peren până la sfârşitul vremurilor.”
Expoziţia este deschisă publicului până în 10 decembrie, iar intrarea este gratuită, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.