Cristian Spătaru dirijează la Sibiu prima piesă clasică pe care a ascultat-o în copilărie

Cristian Spătaru dirijează la Sibiu prima piesă clasică pe care a ascultat-o în copilărie

O nouă colaborare a Filarmonicii de Stat Sibiu cu tânărul dirijor Cristian Spătaru prilejuiește o întâlnire de suflet.

Astăzi, 19 noiembrie, de la ora 19.00, Cristian Spătaru va dirija Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Invitat special al concertului simfonic este Eduard Kunz, considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale. În plus, pentru Cristian Spătaru, Concertul nr. 2 op.18 în do minor pentru pian și orchestră al lui S. Rahmaninov are o semnificație specială.

„Veți avea ocazia să-l audiați pe marele pianist Eduard Kunz, foarte cunoscut și cu o filosofie aparte despre viață, care este și câștigătorul concursului «George Enescu». Veți audia un concert foarte special pentru mine. Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov este concertul pe care l-am auzit la o vârstă foarte fragedă, prima piesă clasică pe care am auzit-o. De atunci, a pus o amprentă foarte mare în conștiința mea și sunt foarte fericit să fac acest concert. Iar pe lângă Rahmaninov, vom face o altă piesă, mai puțin obișnuită și foarte puțin cântată de Ralph Vaughan Williams, «The Wasps», care se traduce «Viespile», iar pentru această piesă vă las să descoperiți mai mult în concert” este mesajul dirijorului pentru publicul sibian.

În vârstă de 28 ani, Cristian Spătaru s-a născut la Chișinău și s-a stabilit acum șapte ani în Austria, fiind primul muzician originar din Republica Moldova care a absolvit Universitatea de Muzică și Arte din Viena. Sibienii au avut ocazia să îl cunoască în ipostaza de pianist, vineri, 12 noiembrie, când a concertat împreună cu ImpRoWien Ensemble și soprana Rodica Vică sub auspiciile festivalului Minunata Muzică Nouă.

Numit de BBC Music Magazine ca fiind printre cei 10 pianiști ai viitorului, Eduard Kunz a cântat alături de peste 70 de orchestre importante ale lumii, dintre care: London Philharmonic Orchestra la Royal Albert Hall, toate formațiile orchestrale ale BBC, Royal Stockholm Orchestra, Orchestre Nationale de Capitol de Toulouse, Filarmonica „George Enescu” din București, Orchestra Filarmonică din Tokyo. A ajuns în a doua etapă a Concursului Internațional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova, în 2011, este semifinalistul Concursului Van Cliburn din 2009 și câștigătorul Premiului I la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu din București. A avut turnee în România extrem de des, aducând un pian Yamaha CFX de la Filarmonica din Berlin atât în recitaluri, cât și împreună cu violonistul Alexandru Tomescu – alături de care a avut turnee cu lucrările pentru pian și vioară de Prokofiev și Enescu.

Răspunde