Unul dintre cele mai vechi monumente din județul Sibiu, uitat pe nedrept în ultimele decenii, este protejat și promovat de un grup de sibieni pasionați de istorie.
Este vorba despre cetatea dacică de la Tilişca, aflată acum în grija unei asociații care dorește să o readucă în atenția turiștilor.
„Proiectul «Trasee turistice noi în Mărginimea Sibiului. Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca» a fost realizat la iniţiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, sprijinit şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda culturală 2021, Anii drumeției; în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, Primăria comunei Tilişca şi Primăria oraşului Sălişte. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 1 iulie-30 octombrie 2021 şi s-a bucurat de un real succes, fiind realizat de un colectiv format din: dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, dr. Vasile Palaghie, Mihail Chideșa, Florentin Perianu”, a precizat dr. Gheorghe Vasile Natea.
„Proiectul a avut drept scop aplicarea unui set de măsuri în vederea protejării și revitalizării cetății dacice de la Tilișca, monument istoric de categorie A din județul Sibiu. În cadrul proiectului au avut loc o serie de activități care se încadrează în patru arii tematice conform ghidului Consiliului Județean, astfel: a fost organizată o cercetare arheologică în vederea îmbogățirii cunoștințelor despre civilizația dacică din Transilvania în perioada secolelor 2 î.Hr – 1 d. Hr.; a fost efectuată o campanie de igienizare a spațiului cetății dacice Tilișca; au fost organizate două tabere de arheologie/conservarea și valorificarea patrimoniului istoric; au fost tipărite cataloage trilingve şi pliante trilingve (română, germană, engleză) de promovare a cetății dacice de la Tilișca; a fost amenajat un traseu turistic, în perimetrul cetății dacice Tilișca; au fost organizate activităţi educative şi de conştientizare a localnicilor despre importanţa cetăţii dacice de la Tilişca”, subliniază Christian Kaiser (foto).
Mizând pe sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi al celorlalţi parteneri implicaţi, coordonatorii proiectului intenţionează să continue acest demers ştiinţific şi educaţional şi în anii următori.