După trei nominalizări la premii naționale, „Toți copiii librăresei” primește Premiul de Proză al Uniunii Scriitorilor din România filiala Sibiu.
„Aseară au fost anunțate Premiile Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2020. «Toți copiii librăresei» a primit Premiul de Proză. Cum nu va exista o festivitate în acest an, din cauza condițiilor dificile, mulțumesc aici juriului, cu mare bucurie pentru premiul care vine din nou dinspre Sibiul meu drag, casă a mea și a librăresei Silvia Albu din carte. Mulțumesc!“, a scris autoarea Veronica D. Niculescu pe pagina sa de socializare.
Romanul Veronicăi Niculescu a apărut anul trecut la editura Polirom, în colecția „EGO. PROZĂ”, și spune o poveste din România anilor ’80.
Silvia Albu este o tînără librăreasă întoarsă de curînd în orașul natal, după o absență forțată de aproape cinci ani. Sîntem în România anului 1983. Mîncarea e raționalizată, nu se mai găsește aproape nimic în magazine, lumina se ia timp de o oră pe zi, avorturile sînt interzise și metodele de contracepție inexistente, dragostea vine laolaltă cu amenințarea morții. În cartierul de la marginea Piteștiului, Complexul este un întreg univers, planetele ce se rotesc în jurul propriilor axe sînt Alimentara, Măcelăria, Cofetăria, Merceria, Librăria, Ceasornicăria, Poșta. În viața librăresei, marcată de traumă pe cînd avea doar 17 ani, mișună o mulțime de copii. De-a lungul verii, o idilă se înfiripă între ea și ceasornicar, un bărbat cu șapte ani mai în vîrstă. Apariție atrăgătoare, ceasornicarul pare să-i promită că o va duce cu el către alte orizonturi – dar poți să crezi în promisiuni sau totul e scînteiere fugară? Toți copiii librăresei este un cîntec al însingurării și-al dragostei care poate fi aducătoare de moarte, din vremurile trăite de cei ce-au fost tineri în anii ’80. Un cântec pe-al cărui fundal este etalat un întreg evantai de povești cu copii.
Născută la Pitești, Veronica D. Niculescu este scriitoare, traducătoare și jurnalistă. A debutat în presa locală din Sibiu în anul 1996, apoi a colaborat cu divese publicații culturale naționale. Activitatea literară și-a început-o în 2004. Uniunea Scriitorilor din România, filiala Sibiu, a mai premiat-o în 2005 pentru debut, în 2021 pentru traducerea operei lui Samuel Beckett, în 2015 pentru „Simfonia animalieră” și în 2017 pentru romanul „Spre văi de jad și sălbăție”.