Bucate de post

Bucate de post

În postul Crăciunului, gospodinele satelor românești aveau o rânduială care astăzi este pe cale de dispariție.

Pentru a păstra tradiția, Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic dedicat bucatelor de post. Acesta se va desfășura sâmbătă, 20 noiembrie, între orele 12.00 și 16.00, la gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos aflată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Trei gospodine din Sebeșu de Jos vor pregăti sărmăluțe de post, folosind varză acră scoasă din butea de varză. Pe lângă sarmale de post făcute în ceaun, vizitatorii vor putea gusta și din preparate ca poame uscate sau lapte de bou. În cadrul atelierului gastronomic vor fi folosite ustensile arhaice, tocmai pentru a recrea atmosfera specifică a satului românesc de demult.

,,La începutul perioadei de pregătire și curățire sufletească pentru primirea veștii bune a Crăciunului, alimentația tradițională era și ea adaptată pentru o curățire a trupului prin consumarea doar a legumelor și a fructelor. Acum, la sfârșit de toamnă, ingredientele se găseau din belșug, astfel că preparatele erau diverse: lipii cu varză călită sau cu cartofi fierți și ceapă, sau doar ceapă dustuită cu ulei și pusă pe o felie de pâine de casă și presărată cu piper; mâncăruri din fasole boabe sau din fasole verde opărită și uscată pe poarta șurii; zamă de bou – o fiertură dulce din prune uscate, felii de mere și pere uscate pe ață; mâncăruri din varză, cartofi sau doar ceapă. Înfrânarea de la alimentele de dulce și consumarea doar a alimentelor de post erau privite doar ca ascultare și ca apropiere mai mare de partea spirituală a vieții, ca pregătire de primire a sărbătorii Nașterii Domnului. Vă așteptăm sâmbătă în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos, să luați parte la această tradiție gastronomică: bucatele de post, prin intermediul gospodinelor din localitate care vă vor povesti mai multe despre această perioadă, dar vă vor și oferi preparate de post!”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf la Muzeul ASTRA.

Noul circuit expozițional dezvoltat prin proiectul ASTRA VR, format din gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, vă va familiariza cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.

Răspunde