Trei gospodine din Sebeșu de Jos vor pregăti, astăzi, bucate de post la Muzeul ASTRA.
Vizitatorii pot cunoaște povestea lor dacă trec pragul gospodăriei de boștinar din Muzeul în aer liber, între orele 12.00 și 16.00.
Amănunte despre atelierul gastronomic ne oferă Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA: „Un eveniment constructiv din toate punctele de vedere. Vrem să sintetizăm prin acest atelier gastronomic perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Vorbim despre postul Crăciunului, o perioadă specială și din punct de vedere spiritual, cât și gastronomic. La gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, monument funcțional în Muzeul în aer liber, vom aduce trei gospodine din Sebeșu de Jos care vor pregăti astfel de bucate tradiționale de post. Întreg procesul va fi făcut cu ustensile arhaice, tocmai pentru a reda atmosfera aceasta premergătoare sărbătorilor de iarnă cu bucatele aferente, bucate tradiționale de post. V-aș da câteva exemple: cei care vin aici vor putea să guste din sărmăluțe de post, dintr-un preparat care se numește zamă de bou – va trebui să veniți aici, să vedeți despre ce este vorba – și, desigur, plăcințele de post. Dacă și vremea ne va ajuta, sunt convins că atmosfera va fi una prielnică pentru a rememora imaginea satului de demult, aici, la Muzeul ASTRA.”
Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului are date fixe, între 15 noiembrie şi 25 decembrie. Este un post mai uşor decât cel al Paştilor, deoarece se îngăduie sâmbăta şi duminica dezlegare la peşte, iar marţi şi joi la untdelemn şi vin. În ajun, pe 24 decembrie, se ajunează, adică nu se mănâncă nimic toată ziua, iar seara se mănâncă grâu fiert, îndulcit cu miere.