Uleiurile volatile vin în ajutor pentru prevenirea și tratarea COVID-19

Uleiurile volatile vin în ajutor pentru prevenirea și tratarea COVID-19

Uleiurile volatile pot fi utile în prevenirea și tratamentul adjuvant al infecției cu noul coronavirus.

Aromaterapia, alături de alte ramuri ale medicinii complementare și alternative (Complementary and Alternative Medicine), se poate folosi împreună cu medicamentele alopatice, la prevenirea și tratamentul adjuvant al unor afecțiuni. Datorită efectului antivirotic, confirmat prin numeroase studii și cercetări efectuate în ultimele decenii, uleiurile volatile, obținute din plante aromatice, se pot folosi în primul rând pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus. În al doilea rând, pentru atenuarea unor simptome care apar la pacienții care au fost infectați cu acest virus, alături de medicația alopatică, se pot utiliza și unele preparate aromaterapeutice.

Definiția aromaterapiei

Aromaterapia este una dintre cele mai vechi metode terapeutice, care utilizează în prevenirea şi tratamentul unor afecţiuni diverse uleiurilor volatile obţinute din plante aromatice, respectiv preparate realizate din ele. În 1928, chimistul fracez René Maurice Gattefossé, introduce noțiunea de aromaterapie și o separă de fitoterapie. Acest fapt se justifică prin abundenţa de plante aromatice din zona mediteraneană și prin tradiția deosebită a francezilor în utilizarea uleiurilor volatile, mai ales în parfumerie și în cosmetică.

Efecte terapeutice ale uleiurilor volatile

Uleiurile volatile au efecte terapeutice foarte variate, cum sunt cel: antiseptic (antibacterian, antimicotic, antivirotic), emolient, antiemetic, expectorant, antireumatic, antiparazitar, carminativ, antiinflamator, descongestionant asupra mucoasei nazale ş.a.

Uleiurile volatile îşi exercită efectul local, prin aplicarea lor pe piele (de exemplu, uleiul de pin are un efect antireumatic), dar şi sistemic, prin absorbţia lor în organism.

În ceea ce priveşte efectul antiseptic al unor uleiurilor volatile (cimbru, jaleş, arbore de ceai, cuişoare, scorţişoară, rozmarin, busuioc ş.a.), aceasta este deosebit de important în momentul de faţă, când se observă creşterea rezistenţei diverșilor agenți patogeni faţă de antibiotice, antimicotice şi antivirale de sinteză.

Uleiurile volatile de pin (Pini sylvestris aetheroleum), mărar dulce (Foeniculi aetheroleum), anis (Anisi aetheroleum), eucalipt (Eucalypti aetheroleum), arbore de ceai (Melaleucae aetheroleum), rozmarin (Rosmarini aetheroleum), salvie (Salviae aetheroleum), șovârv (Oregani aetheroleum), cimbru (Thymi aetheroleum) ş.a. sunt utilizate cu bune rezultate într-o serie de afecţiuni ale căilor respiratorii (răceli, viroze, faringite, laringite, traheite, bronşite, tuse de diverse etiologii ş.a.).

Modalități de utilizare a uleiurilor volatile în terapie

În prevenirea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, dintre formele menționate anterior, pot avea importanță mai ales aerosolii, gargarismele, apele de gură, soluțiile dezinfectante cu conținut de uleiuri volatile.

Aerosolii

Se obțin prin dispersarea fină a uleiurilor esențiale în spații închise cu ajutorul unor vaporizatoare sau difuzoare, care acționează la temperatura camerei, cu vibraţii cu ultrasunete. Particulele fine de aerosoli cu diverse uleiuri volatile care se eliberează în aerul unor încăperi, împrospătează aerul acestora și datorită efectului antiseptic, scad concentrația de agenți patogeni (bacterii, virusuri, fungi, paraziți).

Inhalații cu vapori fierbinți

Se adaugă câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte, deasupra căruia se poziționează fața. Capul se acoperă cu un prosop şi astfel se pot inhala vaporii care au un efect benefic în ameliorarea unor afecţiuni, ca răceala și gripa. Deorece virusul SARS-CoV-2 este distrus la temperaturi de peste 50 de grade Celsius, această metodă, care asociază căldura vaporilor de apă, cu cea antiseptică a uleiurilor volatile, poate fi benefică pentru sterilizarea mucoasei nazale, care reprezintă o poartă de intrare pentru virus.

Ape de gură

Uleiurile volatile se dizolvă în alcool etilic de diverse concentrații. Din aceste soluții hidroalcoolice, se adaugă câteva picături la 1/2 pahar apă și se clătește gura după igiena bucală. Datorită efectului antiseptic, dezodorizant și cicatrizant al uleiurilor volatile, apele de gură contribuie în mod semnificativ la igiena uneia din porțile principale de intrare a diverșilor agenți patogeni, inclusiv al virusului SARS-COV-2.

Gargarismele

Cu conținut de diverse uleiuri esențiale, sunt soluții hidroalcoolice, care se diluează cu apă sau ceai medicinal. Cu această soluție se fac gargarisme zilnic de mai multe ori, ceea ce contribuie la dezinfecția mucoasei din zona gâtului, faringe și laringe. Prin această procedură simplă se elimină parțial sau total virusurile care se presupune că stagnează în această zonă o perioadă de timp, înainte de a infecta plămânii.

Soluții dezinfectante

Sunt soluții de alcool etilic de minim 70 grade alcoolice, în care s-au dizolvat diverse uleiuri volatile cu efect antiseptic. Aceste soluții se pot folosi extern pentru dezinfecția mâinilor sau ale suprafețelor.

Răspunde