Turiști din Spania, Franța, Germania și Cehia au redescoperit plăcerea drumeției în județul Sibiu

Turiști din Spania, Franța, Germania și Cehia au redescoperit plăcerea drumeției în județul Sibiu

La Sibiu, pasionații de drumeții s-au reunit pentru prima dată într-o țară din estul Europei.

Săptămâna 26 septembrie – 3 octombrie a atras atenția europenilor pasionați de natură și drumeții asupra potențialului și specificului județului Sibiu, prin găzduirea evenimentelor Eurorando 2021 – cel mai mare eveniment european dedicat drumeției și cea de a 52-a Conferință a Asociației Europene de Drumeție – ERA. Este prima dată când Eurorando se desfășoară într-o țară din estul Europei.

Conferința și workshop-ul cu caracter tehnic au atras 45 de delegați din țări europene, reprezentanți ai 23 de asociații montane și de drumeție din 18 țări; iar asociațiile afiliate la ERA din alte 17 țări au dispus de condiții excelente pentru participare online. Inițiatoarea și gazda acestor două evenimente a fost Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV – una dintre cele mai vechi asociații montane din lume, înființată acum 140 de ani la Sibiu, membră activă în Asociația ERA din 2010.

Pentru Eurorando au fost pregătite și promovate 15 trasee de drumeție, în zona montană și cea colinară, cu diferite grade de dificultate, alături de cinci trasee culturale. Cei 70 de participanți veniți din Spania, Franța, Germania și Cehia au efectuat 21 de drumeții și vizite culturale.

Marcel Șofariu, președinte SKV: „Începând din 2001, Eurorando are loc din 5 în 5 ani și este cel mai important eveniment de drumeție european. În mod excepțional, ediția din 2021 a fost extinsă de către ERA și în 2022, în speranța diminuarii crizei sanitare, evenimentul va fi reluat la dimensiunea obișnuită. Fără excepție, impresiile cu care participanții și colegii de asociație se întorc zilele acestea acasă sunt excelente. Organizarea și gestionarea ambelor evenimente a fost realizată de către Sibiu Reisen, sub coordonarea lui Ionuț Martin.”

Experiența dobândită de Asociația SKV prin colaborările cu asociații similare de pe alte meleaguri a fost benefică, iar cei trei ani de pregătire au dat roade. Acțiunile de pregătire au vizat realizarea materialelor promoționale și formarea a 60 de ghizi voluntari după standardele ERA care să contribuie la promovarea drumeției în cadrul asociativ, în familie, în cercul de prieteni și, în cazul de față, să fie de ajutor ghizilor profesioniști angajați pentru Eurorando.

Pe partea de infrastructură, au fost evaluate zeci de trasee dintre care au fost alese, amenajate și reamenajate cele mai potrivite dintre ele. Împreună cu echipa programului „Anii Drumeției” s-au efectuat lucrările necesare pentru pregătire, marcare și semnalizare a traseelor necesare, conform Ghidului de Bune Practici aprobat de Consiliul Județean Sibiu. Aceste trasee vor folosi ca model pentru îmbunătățirea infrastructurii de drumeție din întreg județul.

Continuarea îmbunătățirii și extinderii infrastructurii pentru drumeție, împreună cu adoptarea de facilități pentru transportul public la capetele traseelor, gestionarea deșeurilor și a accesului cu vehicule motorizate vor încuraja românii să petreacă, în siguranță, mai mult timp în aer liber, în timp ce turiștii vor avea motive suplimentare pentru prelungirea sejurului în zonă, spun autoritățile locale.

Răspunde