„Transilvania altfel” se vede la Palatul Brukenthal

„Transilvania altfel” se vede la Palatul Brukenthal

„Transilvania altfel: Istorii culturale din Principat” este o expoziție care propune publicului să vadă Transilvania diferit, cu ajutorul unei selecții de cărți, hărți și gravuri produse în Transilvania sau de foștii locuitori ai regiunii.

În ce sens diferit? „Adică altfel față de cum am fost în general învățați să privim Transilvania de multiplele mitologii și pasiuni politice care s-au perindat secole la rând în societate și care continuă să încețoșeze istoria oricum complexă și dificilă a provinciei. Diferit, adică mai aproape de ceea ce ne spun locuitorii regiunii din secolele XVI-XVIII prin producțiile lor culturale. Diferit, adică să recunoaștem mitologii politice acolo unde sunt mitologii și adevăr – atât cât se poate – acolo unde este cazul. Istoria Transilvaniei nu poate fi cuprinsă într-o expoziție. Nu acesta este scopul expunerii acestor bunuri culturale și a anecdotelor extrase din ele. Scopul expoziției este acela de a ne încuraja să privim Transilvania și, odată cu ea, pe noi înșine, măcar parțial diferit față de cum am făcut-o până acum”, explică Alexandru-Ilie Munteanu, curatorul expoziției.

Expoziția „Transilvania altfel. Istorii culturale din Principat” poate fi vizitată până pe 5 decembrie, la Palatul Brukenthal, Cabinetul de Cartografie.

Răspunde