Struguri, mere, nuci, must proaspăt, vinuri de toate soiurile, porumb, zacuscă, dulcețuri și murături au stat la loc de cinste, la Sărbătoarea Recoltei, în Muzeul ASTRA.
La Târgul de țară s-au întâlnit, în primul sfârșit de săptămână al lunii octombrie, gospodinele și gospodarii din Sibiu și de departe, în număr mare: peste 3.500, după cum arată statisticile Muzeului ASTRA. Dincolo de cifre, în Muzeul din aer liber am regăsit tradiție autentică și prilej de bucurie!
“Este o bucurie foarte mare Sărbătoarea Recoltei, pentru că, după un an de zile de muncă, oamenii își recoltau, iar acum trebuia să fie și foarte mare responsabilitate, pentru că ei trebuia să conserve hrana pentru cât mai mult timp, pentru a ajunge până la următoarea recoltă.
S-au făcut astăzi preparate calde, zacuscă și un magiun cum făceau oamenii înainte, o combinație din prune, mere și pere, iar pentru aromă și gutui, ciorbă de ardei umplut și varză călită, iar producătorii, oameni gospodari din județ, au venit cu tot felul de produse, de la fructe și legume la conserve, pâine proaspătă de casă, iar «Târgul sibian» și atelierele de muzică au completat foarte frumos atmosfera de sărbătoare”, a detaliat muzeograful Mihaela Gherghel.
Producători, târgoveți și mușterii s-au bucurat împreună de două zile ca în satul românesc de odinioară. Vizitatorii muzeului au degustat bunătățile de sezon și au avut ocazia să se aprovizioneze cu produse naturale.
“Mi-am luat două kilograme de mere, în primul rând pentru că sunt bio și par mere crescute în mod natural, acum să vedem cum sunt și să ne bucurăm de ele. Am degustat și sucul de mere, e delicios!”, ne-a mărturisit o tânără.
Sărbătoarea Recoltei este nelipsită din calendarul de evenimente al Muzeului ASTRA.
“Sărbătoarea Recoltei a devenit un eveniment de tradiție în Muzeul ASTRA, în cadrul programului multianual «Târgul de țară». Programul a reușit, în această ediție, să reunească producători nu numai din județul Sibiu, ci și din afara județului. Sunt producători de tradiție și v-aș oferi doar un singur exemplu: din zona viticolă recunoscută Vrancea avem pentru prima dată în muzeul nostru un producător de vinuri care se bucură deja, de câteva ore, de o atenție deosebită și ne gândim că va fi colaboratorul Muzeului ASTRA și al târgului de acum încolo. Avem, în același timp, un proiect câștigat pe Agenda Culturală a Primăriei Sibiu și anume «Târgul sibian. Experiențe autentice». Spectacolele pe care le vedeți, cu Fanfara din Turnișor, cu Romulus Cipariu, ieri au fost Sebastian Stan, Cosmin Verde și grupul «Junii», sunt parte a proiectului «Târgul sibian. Experiențe autentice». De asemenea, am derulat o serie de ateliere gastronomice, un târg tematic de pregătire a conservelor pentru toamnă în contextul acesta de târg, târgul fiind, de altfel, un spațiu al interacțiunii culturale, un spațiu în care se întâlnesc nu doar oamenii, ci se întâlnesc și produsele și practicile culinare și rețetarele sau mai bine zis modelele de mâncare străvechi. Noi reușim să le perpetuăm prin intermediul producătorilor și să creăm un cadru de interacțiune care are drept concept de bază multiculturalitatea”, a explicat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Într-un atelier meșteșugăresc, un rudar a confecționat din lemn diverse unelte utile prin gospodărie.
“Deosebit! Ne-a plăcut muzica foarte frumoasă și tot ce a fost organizat, că totul e autentic, natural, nu kitsch-uri ca în alte părți”, ne-a mărturisit o familie venită din Cisnădie.
Copiii au fost încântați de atelierul de morărit propus de muzeograful Camelia Repede, unde au învățat cum să recunoască diferite tipuri de grăunțe, le-au măcinat și le-au cernut prin sită, pregătind făină numai bună pentru bucătărit.
„Este foarte frumos! Și timpul ține cu noi, e foarte plăcut!”, a exclamat o sibiancă sosită la Sărbătoarea Recoltei cu un grup de prietene.
Octombrie este ultima lună de desfășurare a proiectului “Târgul sibian”, însă Muzeul ASTRA a mai pregătit și alte surprize pentru turiști, pe care vi le vom dezvălui la timpul potrivit. Reprezentanții instituției au luat toate măsurile pentru ca vizitatorii să fie în siguranță. “Trebuie să respectăm normele sanitare pentru că doar așa vom merge înainte, vom fi sănătoși și vom putea să ne desfășurăm în continuare activitatea”, a conchis Mihaela Gherghel.