Mitropolitul Ardealului, aniversat la Sibiu: „Vă urăm 120 de ani, precum Moise!”

Mitropolitul Ardealului, aniversat la Sibiu: „Vă urăm 120 de ani, precum Moise!”

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, împlineşte astăzi 74 de ani.

Ierarhul a sărbătorit participând la Liturghie şi la un Te Deum oficiate în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.

„Moise, când a trecut la cele veşnice, avea vederea şi tăria trupului şi a sufletului la fel ca şi când a fost un bărbat desăvârşit, de aceea se urează la evrei «Să trăieşti 120 de ani!», nu numai să trăieşti cei 120 de ani, dar să nu te lase nici puterile, nici vederea. Înaltpreasfinia Voastră, în aecst spirit vă urăm şi noi «Întru mulţi ani!», sau «La mulţi ani!», sau «120 de ani precum Moise», dar puterile trupului, ale sufletului şi vederea să fie precum ale lui Moise, pentru că fiecare ierarh este un Moise care conduce poporul în pustia acestei lumi. Şi pentru a conduce poporul cu vrednicie este nevoie de puteri sufleteşti şi trupeşti pentru că sunteţi Părintele nostru şi Părintele duhovnicesc este întotdeauna după modelul Părintelui ceresc”, a spus pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie.

În cuvântul său, IPS Laurenţiu a mulţumit tuturor pentru gândurile frumoase transmise.

„Dumnezeu este Stăpânul timpului şi El a creat timpul pentru noi cu un singur scop, ca între naştere şi trecerea la cele veşnice să ne câştigăm mântuirea. De aceea, trebuie să ne rugăm în astfel de ocazii, la zile de naştere sau de onomastică, chemând pe sfinţi în ajutorul nostru şi mulţumind lui Dumnezeu. Mulţumesc frăţiilor voastre că am început ziua cu Sfânta Liturghie, care este mulţumirea prin excelenţă. Vă mulţumesc, de asemenea, că aţi făcut acest Te Deum, această rugăciune care insistă asupra mulţumirii şi, în acelaşi timp, ne obligă să ne revărsăm sentimentele unii faţă de alţii. Avem încredere că Dumnezeu ne va da integritate fizică pentru a conduce, pentru a conlucra în vederea mântuirii. Numai împreună putem!”, a spus mitropolitul.

IPS Laurenţiu s-a născut pe 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. În perioada 1965-1969, a urmat Institutul Teologic Universitar din Sibiu, obţinând diploma de licenţiat în teologie cu teza ”Mai – Marele Păstorilor, Hristos, modelul păstorilor bisericeşti în lumina Evangheliilor canonice”. În decembrie 1969 a devenit preot într-o parohie din protopopiatul Făgăraş. Din 1976 până în 1986 a fost asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, apoi a urmat studii teologice în Elveția, pentru ca în 1985 să obțină doctoratul în teologie la București. A fost secretar ştiinţific al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”din Sibiu în anii 1992 – 1996. Pe 13 noiembrie 2005 a fost instalat Mitropolit al Ardealului, în catedrala mitropolitană din Sibiu, de către Patriarhul Teoctist Arăpaşu, împreună cu un numeros sobor de arhierei. Între 2008 și 2012, a fost decan al Facultăţii de Teologie din Sibiu.

În prezent, este preşedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfinţilor români, reuşind până în prezent finalizarea lucrărilor de canonizare a noi sfinţi, printre care: Sf. Vasile de la Poiana Mărului, Sf. Teodosie al II-lea, Sf. Onufrie de la Vorona, Sf. Ierarh Dosoftei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica şi Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, Sf. Ierarh Andrei (Şaguna) şi Sf. Ier. Simion Ştefan cu slujbele lor şi cele ale altor sfinţi canonizaţi mai înainte. De asemenea, este numit preşedintele Subcomisiei liturgice pentru diortosirea cărţilor de cult, în cadrul Comisiei Teologice şi Liturgice a Sfântului Sinod.

Răspunde