Cine muncește toamna, are ce mânca la iarnă!
Gospodinele experimentate știu să drămuiască bogățiile toamnei pentru a se bucura de gustul lor în zilele friguroase ce urmează, iar murăturile chiar sunt alimente minune, nu doar pentru savoarea lor, ci și datorită beneficiilor pentru sănătate.
Dacă vreți să savurați în postul Crăciunului niscaiva crumpene înghioldite ca la Benești sau să-i impresionați pe cei de-ai casei cu o porție de ficăței lyonezi á la Chef Bogdan Roman, musai vă trebuie alături niște murături dichisite.
Bogați în vitamine, gogoșarii sunt legumele-vedetă ale acestui sezon. Căutați la piață gogoșari proaspeți, cu suprafața fermă, lucioasă și lipsită de imperfecțiuni, apoi încercați de la noi o rețetă simplă pe care ne-au împărtășit-o socăcițele din Șeica Mică, la „Sărbătoarea Recoltei” din Muzeul ASTRA.
Gogoșari murați
Ingrediente
- 5 kg gogoșari
- 1 l oțet
- 200 g zahăr
- 3 linguri sare
- 1 lingură piper boabe
- 5 foi dafin
- 50 ml ulei
- 1 legătură frunze de țelină
- hrean rădăcină
Mod de preparare
- Se clocotește oțetul cu sarea, zahărul și condimentele.
- Gogoșarul, curățat de sâmburi, se taie pe jumătate sau în sferturi, pentru a absorbi mai bine lichidul, și se pune în apa clocotită.
- Se scot gogoșarii din zeamă, se așează în borcane curate, cu grijă, astfel încât să nu rămână mult loc printre bucăți.
- Printre bucățile de gogoșari se strecoară bucățele de hrean, foi de dafin, frunze de ţelină sau usturoi.
- Se toarnă zeamă până când legumele sunt complet acoperite, apoi se pun capacele etanș și se lasă borcanele la loc răcoros.
Poftă bună!