Filarmonica sibiană dă startul „Maratonului muzical“: 70 de concerte în 40 de săptămâni

Filarmonica sibiană dă startul „Maratonului muzical“: 70 de concerte în 40 de săptămâni

„Maratonul muzical“ se intitulează noua stagiune a Filarmonicii de Stat Sibiu. Peste 70 de concerte simfonice și camerale sunt programate pe durata a aproximativ 40 de săptămâni, într-o adevărată probă de rezistență.

Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii, pe „traseu“ vor apărea peste 100 de muzicieni din România și din străinătate, precum Michael Barenboim, Adela Liculescu, Valentin Șerban, Sorin Petrescu, Doru Roman, Matei Varga, Lapo Vannucci sau Luca Torrigiani.

Pentru primul „fluier“ al noii stagiuni se aude joi, 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia. Muzicienii Filarmonicii și solistul Cristian Sandrin (pian) s-au „antrenat“ cu lucrări din Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 25 în Do major pentru pian și orchestră, respectiv Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 6 în Fa major op. 68 „Pastorala“. La pupitru se va afla dirijorul Steffen Buecher. Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a Filarmonicii și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 60 lei – în sală, respectiv 80 lei – în lojă. Pentru elevi, studenți și pensionari, tariful este redus cu 50%.

Bornele „maratonului”

De-a lungul noii stagiuni, fiecare lună are câte o tematică principală: Brave New Music, Ziua Națională a României, Crăciunul și Anul Nou, Ziua Culturii Naționale, Carnavalul Filarmonicii, „O floare pentru Thalia“, Paștele ortodox și cel catolic, Ziua Europei, Ziua Internațională a Copilului, Zilele Muzicale Româno-Americane, Festivalul-concurs „Carl Filtsch“, Brukenthal Unplugged, „Concerte pe Acoperiș“ și Sibiu Opera Festival.

Steffen Bücher, Gabor Horvath, Cem Mansur, Nil Venditti, Alessandro Crudele, Ciprian Marinescu, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Lupeș, Tiberiu Soare și alți dirijori de talie internațională își vor preda ștafeta, celebrând aniversarea unora dintre cei mai importanți creatori ai tuturor timpurilor: Beethoven, Giovanni Bottesini, Prokofiev sau Cesar Franck.

Concertele și evenimentele dedicate celor mici își vor avea locul de cinste în programul stagiunii sibiene. De pildă, pentru luna decembrie, în cadrul evenimentelor prilejuite de Ziua Minorităților Naționale din România, muzicienii proiectului „Graiu Project” au pregătit un workshop pentru copii și adolescenți cu multe „surprize ritmice”.

Primă audiție absolută

Creația contemporană ocupă un loc important în „Maratonul muzical“. Vom avea onoarea de a interpreta în primă audiție absolută, chiar în prima parte a stagiunii, Concertul pentru chitară și orchestră de Dan Dediu, unul dintre cei mai apreciați compozitori români ai momentului, în interpretarea chitaristului Pablo Marquez – un pionier al celor mai îndrăznețe repertorii de secol XX – XXI.

Profesioniști în devenire

Susținerea și încurajarea talentelor emergente este o constantă a activității noastre: pe 16 decembrie, câștigătoarea Festivalului și Concursului de Interpretare Pianistică „Carl Filtsch“, ediția a 25-a, Izabela Voropciuc, va susține un recital de pian pe scena Sălii Thalia. De asemenea, soprana Virineia Pîrnău – câștigătoarea Galei-Concurs din cadrul Sibiu Opera Festival, ediția a 20-a – va încânta publicul la tradiționalul Concert de Crăciun alături de Orchestra Filarmonicii, sub bagheta tânărului dirijor Cristian Spătaru.

Desfășurare de forțe

Maratonul înseamnă un test de rezistență chiar și pentru cei mai motivați și determinați performeri. După un an pandemic, cu 244 de evenimente, au urmat stagiunea 2020/2021 și stagiunea estivală – o cursă cu obstacole pe care muzicienii și echipa de organizare a Filarmonicii au încheiat-o pe podium.

Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu este invitată și în noua stagiune să susțină concerte în orașe precum Deva, Blaj, Brașov, Sfântu Gheorghe sau Făgăraș, dar și în străinătate, pregătind turnee în nordul Europei, Marea Britanie, Franța și Germania.

Răspunde