Personalitatea complexă a medicului Samuel Hahnemann, legăturile cu Sibiul și moștenirea sa științifică, în mare parte încă de actualitate, vor fi explorate prin intermediul unui eveniment dedicat tuturor celor preocupați de istoria medicinei.
Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF), secția din Sibiu, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, prin Muzeul de Istoria Farmaciei și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, organizează mâine, 8 octombrie, sesiunea de comunicări științifice “Pe urmele lui Hahnemann”.
În cadrul acesteia, dr. Ivan Szalkai de la Universitatea din Miskolc – Ungaria va descrie teoria medicine integrative. “Ipoteza conductorului fiziologic al forței vitale” va fi prezentată de László V. Szabó, din partea Asociației de Homeopatie Integrativă din Ungaria.
Farmacista Silvia Ionescu (SRIF), muzeograful Ana-Maria Păpureanu (MNB) și dr. farm. Ladislau Rosenberg (SRIF, SRE) vor susține o prezentare cu titlul “Doctorul farmacist Ovidiu Maior, personalitate remarcabilă a istoriei farmaciei”, în contextul în care renumitul farmaco-istoric va împlini venerabila vârstă de 100 de ani, în acest an, pe data de 16 decembrie. Se va vorbi despre unele aspecte legate de bogata activitate științifică a lui Ovidiu Maior, personalitate remarcabilă a farmaciei sibiene.
“Repere istorice în domeniul homeopatiei. Discipolii lui Hahnemann în România” este tema pregătită de conf.dr.farm.primar Gabriela Vlăsceanu, de la Universitatea Bioterra din București, disciplina Farmacologie.
Csergő Csaba, consultant homeopat (dipl.CHE), fitoterapeut și acupresor, din Odorheiu Secuiesc, va expune lucruri interesante legate de tratamentul și profilaxia bolilor infecțioase prin autonosodele și nosodele homeopate.
Următorul punct în program este cel care dă numele întregii manifestări științifice, “Pe urmele lui Hahnemann”, o lucrare realizată de dr.farm. Ladislau Rosenberg, din Mediaș, luând în considerare că Hahnemann, considerat fondatorul homeopatiei, a locuit la curtea baronului Brukenthal, iar pe perioada activității sale în Sibiu a avut contact nemijlocit cu medicina populară transilvăneană.
La sfârșit, dar nu în cele din urmă, muzeograful Ana-Maria Păpureanu va oferi o prelegere despre trusele homeopatice portabile din colecția Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu.