„Eroul de lângă noi, Moș Ilie, a plecat la Ceruri!”

„Eroul de lângă noi, Moș Ilie, a plecat la Ceruri!”

În zi de mare sărbătoare creștină, râurenii își iau rămas bun de la cel mai iubit consătean al lor.

La Râu Sadului, micul sat cu oameni mari din Mărginimea Sibiului, Ilie Răduț a fost un adevărat erou și un model de simțire românească pentru multe generații. „De când m-am pomenit, hainele obişnuite mi-au întunecat viaţa, nu le puteam vedea. Soţia mi-a murit de 20 de ani, unele costume sunt făcute şi de ea, iar pe restul le-am făcut eu. Vreo două-trei mai am şi de la părinţi, că doar ei mi-au pus prima oară straiele populare pe mine. Şi ei s-au prăpădit, iar eu am rămas cu costumul”, povestea cândva Moş Ilie.

„Sunt zile de doliu pentru comunitatea noastră. După aproape un secol de viață, la 99 de ani, eroul de lângă noi, Moș Ilie, a plecat la Ceruri! Patriot convins, veteran de război și iubitor de țară, Moș Ilie a fost un exemplu pentru noi. Ne-a învățat să iubim și să respectăm portul popular, pe care-l purta zi de zi cu mândrie. Glorie eternă și veșnică pomenire!” este mesajul transmis de Daniel Dumitru Minea, primarul comunei Râu Sadului.

„În rugăciune încredințăm Domnului sufletul iubitului veteran Ilie Răduț. Un om care la 99 de ani a fost istoria vie a neamului românesc!”, a exclamat preotul Adrian Drăgușin.

Dârz și demn, Moș Ilie, așa cum îl cunoșteau toți, și-a purtat pe umeri greutățile aproape un secol. În anii din urmă, îl mai vizitau, din când în când, militarii de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, care i-au trecut pragul ultima oară în această primăvară, ca să-i asculte amintirile fascinante de pe frontul din Munții Tatra și să-i dăruiască tricolorul pe care toată viața l-a iubit. De acum, Moș Ilie s-a mutat în istorie, acolo unde îi este locul.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Răspunde