Proiecție specială Astra Film pentru copiii de la Școala Gimnazială Roșia, în aer liber, în mijlocul unui peisaj mirific!
Zeci de elevi de la școala din Roșia au urmărit cu emoție și interes evenimentele din viața cotidiană ieșită din comun a patru copii din Kenya, Maroc, India și Patagonia, care au înțeles că doar învățătura le va permite să își îmbunătățească viața. Împreună cu cei patru copii din diverse colțuri ale lumii, Jackson (10 ani, Kenya), Zahira (11 ani, Maroc), Samuel (11 ani, India) și Carlito (11 ani, Patagonia), s-au bucurat de joaca veselă și întâlnirea cu colegii de școală și au trăit alături de eroi și momentele dificile cu care aceștia se confruntă zilnic. Pentru unii dintre ei, a fost prima întâlnire cu filmul documentar.
Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film: „Filmul documentar poate fi o componentă importantă a educației unui om, indiferent ce vârstă ar avea, iar a unui copil cu atât mai mult. În arhiva Astra Film avem numeroase filme documentare foarte valoroase, din care copiii au foarte multe de învățat. Am experimentat acest lucru la fiecare ediție Astra Film Junior. Elevii din Roșia au fost foarte prinși de filmul «Drumul spre școală» și au înțeles foarte bine mesajul că educația oferă întotdeauna speranța într-un viitor mai bun, un viitor al visurilor împlinite prin forțe proprii.”
Filmul „Drumul spre școală” (regia Pascal Plisson, 2013), laureat cu Premiul Cesar pentru cel mai bun film documentar, arată greutățile și pericolele pe care le înfruntă eroic patru copii din țări diferite pentru a ajunge la școală.
Proiecția a avut loc în cadrul proiectului „Descoperim lumea – De la firul ierbii la cerul înstelat” organizat de Școala Gimnazială Roșia, cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda pentru Educație 2021 și realizat cu sprijinul Primăriei comunei Roșia și Asociației APAR Roșia. „Acest proiect își propune să compenseze o mică parte din experiențele pe care micuții le-au pierdut în timpul carantinei și al școlii online, să le ofere șansa de a experimenta noi posibilități, de a-și descoperi noi aptitudini și să susțină astfel dezvoltarea lor sănătoasă”, au declarat organizatorii proiectului.