Cum se face și cum se ține o casă? Joacă de copii!

Cum se face și cum se ține o casă? Joacă de copii!

Oferta educațională a Muzeului ASTRA continuă, în această toamnă, cu ateliere prin care vor învăța deprinderi din lumea satului românesc de altădată.

Astfel, în lunile octombrie și noiembrie, ei pot afla cum se ridica o gospodărie țărănească, dar și cum reușeau gospodinele să pună… toamna la borcan!

„Cu materiale adunate din natură, îi provocăm pe elevii din clasele primare să realizeze un colaj de toamnă, prin care să reliefeze o casă țărănească din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Identificăm împreună materialele de construcție și elementele de structură a unei case, precum și meșterii care participă la ridicarea ei. Printr-un joc de rol, copiii fac astfel schimb de materiale și înțeleg scopul fiecărei meserii în lumea satului românesc”, descriu reprezentanții CNM ASTRA unul dintre atelierele care se desfășoară în această perioadă la Muzeul în aer liber.

În gospodărie, copiii sunt implicați în toate activitățile și primesc sarcini și responsabilități pe măsura lor. Înșiratul feliilor de măr pe ață pentru uscare, o altă metodă de conservare a fructelor, este una din îndeletnicirile pe care o desfășurau copiii sub îndrumarea mamei. În cadrul atelierului, educatorul muzeal le va explica copiilor tot procedeul pentru realizarea unei ghirlande din felii de măr, pe care o vor lua acasă și o vor pune la uscat.

Cum păstrăm legumele și fructele pentru a le putea consuma și în sezonul rece? Răspundem împreună tot într-un atelier de sezon. Adunatul recoltei nu este nicidecum sfârșitul lucrului pentru gospodinele care pun la murat diverse legume sau fierb fructele și le transformă în dulcețuri delicioase. Copiii vor învăța despre activitățile de toamnă care aveau loc în gospodăria țărănească printr-un scenariu jucăuș, în care vor „recolta” crenguțe din pădure, ghindă, nuci etc. pe care le vor aranja într-un borcan decorativ.

Pentru detalii și programări, cei interesați sunt invitați să sune la 0751 166 529.

Însoțitorul de grup are obligația să respecte toate obligațiile legale incidente privind participarea, împreună cu elevii, la activitățile educaționale (să obțină acordurile parentale necesare, să asigure supravegherea elevilor, să respecte programul de desfășurare al activităților, să respecte normele în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2 etc.) necesare pentru desfășurarea activităților în condiții de siguranță a participanților.

Răspunde