20/01/2022

Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Brunch pe Măial

timp de citire 2 min

Crâmpeie din viața de odinioară, când existența omului era în deplină comuniune cu natura și tradiția, vor fi recreate luni, 25 octombrie, la Gura Râului.

Pornind de la conceptul atractiv de brunch în mediul rural, proiectul „Brunch pe Măial” propune parcurgerea unui tur tematic ce valorifică specificul cultural, natural și arhitectural al comunei Gura Râului, dând posibilitatea localnicilor și turiștilor să descopere într-un context inedit patrimoniul acestei localități. Astfel, după organizarea în prealabil a unor tururi pilot, luni, 25 octombrie, începând cu ora 12.00, va fi derulat un nou tur oficial, deschis celor care vor să ia contact cu tradițiile, natura și cultura locului.

Program:

  • ora 12.00 – întâlnire în centrul comunei, „în târg”;

  • vizită la biserica „Sfânta Paraschiva”, monument istoric sec. XVIII – XIX;

  • vizită în spații amenajate în stil tradițional;

  • atelier de dansuri populare;

  • plimbare în natură spre Piatra Gurguiată, pe itinerarul: str. Vârtochele – Fântâna La Cătană – Poieniţa Măialului – Chiatra Gurguiată.

La întoarcere, vom cunoaște gastronomia specifică locului, la degustarea de produse tradiționale pregătite de Pensiunea Maria.

Ne vor fi alături reprezentanți ai comunității locale, buni cunoscători ai civilizației, culturii și naturii din Gura Râului – protopopul Petru-Toader Damian și profesorul Dumitru Cîmpean, care vor vorbi despre istoria, legendele și viață cotidiană din această comunitate din Mărginimea Sibiului, precum și referenți de specialitate ai CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu și dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, care vor familiariza participanții cu dansuri populare specifice zonei.

Participarea se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail brunchpemaial@gmail.com, până duminică, 24 octombrie, ora 18.00. Numărul de participanți este limitat la 25 de persoane. Pentru înscriere sunt necesare următoarele date: numele persoanei care face înscrierea, număr de telefon, numărul de persoane pentru care se face înscrierea. Organizarea acestui proiect și participarea publicului se face cu respectarea normelor în vigoare privind răspândirea pandemiei de Covid-19.

Proiectul „Brunch pe Măial” este organizat de Asociația Culturală Ceata, cu sprijinul Primăriei comunei Gura Râului, al parohiilor ortodoxe din Gura Râului și al CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu.

Lasă un răspuns