Bogăția toamnei în bucate și tradiții la Muzeul ASTRA

Bogăția toamnei în bucate și tradiții la Muzeul ASTRA

Emoții de toamnă, gusturi curate, muzică tradițională și atmosfera pastelată a Târgului de țară vă vor încânta, în acest sfârșit de săptămână, la Muzeul ASTRA.

„Învață de la noi cum să faci conserve de iarnă gustoase, mai ceva decât «la mama acasă»! Unde mai pui că lecția de gastronomie o vom preda pe muzică live alături de Sebastian Stan, Cosmin Verde și grupul Junii, Romulus Cipariu, prietenul nostru și maestru în țambal, și fanfara Neppendorfer Blaskapelle din cartierul Turnișor!” este invitația pe care cei de la Muzeul ASTRA o lansează pentru mâine, 2 octombrie, începând cu ora 10.00.

La Târgul de țară

Următoarele două zile sunt pline de evenimente pe care nu trebuie să le ratați la Muzeul în aer liber. „Muzeul ASTRA organizează în acest sfârșit de săptămână un târg tematic dedicat conservelor pentru iarnă . Acțiunea face parte din proiectul «Târgul sibian. Experiențe autentice», iar în cadrul acestui segment vizitatorii vor putea interacționa cu producători locali de conserve tradiționale și astfel vor putea prelua cu ușurință exemple de bune practici. Va fi un fel de workshop făcut cu scopul de a învăța publicul vizitator cum să facă acasă conserve de calitate pentru sezonul rece”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al CNM ASTRA Sibiu.

În weekend mănânci la muzeu ca-n Șeica Mică!

Programul „Comunități în Muzeul ASTRA” a ajuns la ediția a V-a și propune, sâmbătă, 2 octombrie, între orele 10.00 și 16.00, mâncăruri arhaice de toamnă din Șeica Mică. „În cadrul programului anual «Comunități în Muzeul ASTRA», Muzeul ASTRA (re)aduce în atenția publicului în acest sfârșit de săptămână aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunității din Șeica Mică. Asta va fi posibil printr-o serie de demonstrații gastronomice puse în scenă chiar de gospodari și gospodine din această comună sibiană. Ele vor avea loc sâmbătă, 2 octombrie, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Bucătăresele din Șeica Mică vor prepara mâncăruri tradiționale din zonă, cum sunt ciorba de varză cu carne de oaie lușcoș și lichiu cu prune. Servirea va începe cu ora 12 până la epuizarea porțiilor”, informează Cosmin Călinescu.

Sărbătoarea Recoltei în Muzeul ASTRA

Duminică, 3 octombrie, în cel mai frumos muzeu din România este zi de mare sărbătoare! Sunteți așteptați, cu mic, cu mare, la Târgul de țară, între orele 10.00 și 16.00. La Sărbătoarea Recoltei veți degusta preparate tradiționale românești, pregătite în aer liber, cu ustensile arhaice, într-un atelier gastronomic Muzeul ASTRA!

„Vă vom arăta/demonstra/învăța cum să conservați legume și fructe ca în satul românesc de demult! Meniul cuprinde așa: zacuscă, magiun din prune, mere sau pere, ciorbă de ardei umplut și varză călită servită împreună cu friptură. De asemenea, producătorii de la Târgul de țară vin aici cu fel de fel de legume și fructe proaspete, dar și conserve gata preparate, dulcețuri și siropuri, must de mere, ceaiuri, produse lactate, prăjituri și plăcinte, dar și produse apicole.

Într-un atelier meșteșugăresc, un meșter rudar va prelucra lemnul în diverse unelte utile prin gospodărie.

La Sărbătoarea Recoltei va mai avea loc și un atelier pentru copii, în care cei mici vor învăța cum să recunoască diferite tipuri de grăunțe, le vor măcina și le vor da prin sită, pregătind făină numai bună pentru bucătărit dar și pentru hrana animalelor.

Evenimentul face parte din programul «Târgul de țară» desfășurat de Muzeul ASTRA” sună invitația generoasă pentru acest sfârșit de săptămână.

Programul atelierelor de muzică și dans de la Târgul de țară

Sâmbătă, 2 octombrie

  • recital Cosmin Verde și grupul Junii, 13.00-13.45
  • recital Sebastian Stan, 14.15-14.45
  • moment artistic Ansamblul folcloric Mărginimea (coordonator Vasile Stoia), 15.00-15.40

Duminică, 3 octombrie

  • recital Romulus Cipariu, 12.30-13.15
  • recital Neppendorfer Blaskapelle, 13.30-14.30
Sebastian Stan
Acțiunea este realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu.

Răspunde