Zeci de iubitori de drumeție din Europa vin la Sibiu

Zeci de iubitori de drumeție din Europa vin la Sibiu

Județul Sibiu este pregătit să găzduiască Eurorando, întâlnirea iubitorilor de drumeție din Europa, în perioada 26 septembrie – 3 octombrie, după ce au fost amenajați aproximativ 120 km de trasee, potrivit autorităților.

Prin programul „Anii Drumeției”, lucrările pentru infrastructura de drumeție din județ au vizat atât implementarea unui sistem standardizat de amenajare a traseelor, oferirea de sprijin operatorilor care au dorit să înființeze și să amenajeze poteci, dar și amenajarea propriu-zisă a unor trasee de drumeție pedestră și trasee tematice în județul Sibiu, inclusiv a traseelor de drumeție pedestră dedicate evenimentului european Eurorando.

Vara aceasta au fost amenajate și lansate traseele tematice de drumeție pedestră: „Poiana soarelui. Cultura lemnului”, cu o lungime de 12,9 km, în orașul Săliște, și „Pe Plai” din Sebeșu de Sus, cu o lungime de 8,3 km. Alte cinci poteci tematice și un traseu nou de drumeție montană se află în lucru și urmează a fi inaugurate în săptămânile ce urmează. Aceste proiecte au beneficiat de finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

Pregătirile pentru cel mai mare eveniment european dedicat drumeției, Eurorando, care are loc anul acesta și anul viitor în județul Sibiu, au însemnat amenajarea a 13 trasee de drumeție pedestră, atât în zona montană, cât și în zona colinară a județului Sibiu. Intervențiile pe aceste trasee au fost realizate respectând Ghidul de bune practici în ceea ce privește marcarea, realizarea și amplasarea indicatoarelor, a bornelor de marcaj și a panourilor de informații.

Cele 13 trasee pregătite pentru Eurorando explorează specificul natural și multicultural, atât din perspectiva prezentului, cât și a istoriei bogate. Circuitele de drumeție se concentrează pe zone precum:

1. Zona Bâlea:

H2: Bâlea Lac-Șaua Caprei-Vf Vânătoarea lui Buteanu-Căldarea Văiuga-Bâlea Lac

H3: Bâlea Lac-Vf. Netedu-Transfăgărășan

H4: Bâlea Lac-Bâlea Cascadă

H10: Bâlea Lac-Șaua Caprei-Iezerul Caprei-Curmătura Bâlii-Lacul Bâlea

2. Zona Munților Cindrel:

H5: Păltiniș-Dealul Fraga-Rășinari

H6: Rășinari-Dealul Runcului-Râu Sadului

H7: Râu Sadului-Apa Cumpănită-Râu Sadului

H8: Sadu-La Cruce-Valea Sadului

H9: Păltiniș-Poiana Găujoara-Poiana Muncel-Poiana Oncești-Păltiniș

H11: Rășinari-Cisnădioara

H13: Lacul Gura Râului-Fântânele

H15: Rășinari-Dealul Ganța-Călugăru

3. Alte zone de interes:

H12: Gușterița-Hamba

Traseele au diferite niveluri de dificultate, de la plimbări relaxante și educative – dedicate familiilor cu copii sau începătorilor, până la drumeții intense, dedicate pasionaților de provocări, cu diferență mare de altitudine și grad ridicat de dificultate.

Până în prezent au fost amenajați 119 kilometri de trasee de drumeție pedestră, care pot fi acum practicați în siguranță atât de participanții internaționali ai evenimentului Eurorando, ce vor vizita Sibiul în zilele următoare, cât și de iubitorii de aer liber și plimbări în natură de la noi din țară. Aceste intervenții au fost posibile doar cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, al Asociației Implicat pe Munte și al Grupului de Inițiativă „Florin și Prietenii”, al Asociației Județene de Turism Sibiu, la inițiativa Consiliului Județean Sibiu, iar în privința informațiilor despre biodiversitate întâlnite de-a lungul traseelor, acestea au fost furnizate grație parteneriatului cu Flora & Fauna International.

Răspunde