Supa „Șci”, remediul rusesc pentru zile friguroase

Supa „Șci”, remediul rusesc pentru zile friguroase

Supa de varză cu smântână, numită „Șci”, este preferata rușilor încă de prin secolul al IX-lea, când varza a început să fie cultivată în părțile Bizanțului și ale Europei răsăritene.

Vara, ei o pregătesc folosind varză albă, proaspătă, iarna cu varză murată, cu sau fără carne, după posibilități, însă întotdeauna consistentă și hrănitoare. Se spune chiar că, în secolele XVIII-XIX, obișnuiau să congeleze această supă când plecau la drum, după care o tăiau în bucăți și dezghețau câte o porție, la nevoie.

Caracteristica principală este gustul acru, pe care-l obțineți de la varza murată sau adăugând roșii ori mere verzi.

În volumul „Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări”, apărut în 1935, cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa, autorul notează că avem de a face cu „supa cea mai populară în Rusia”. Redăm, în continuare, rețeta acestui preparat sățios așa cum apare în cartea lui Bacalbașa:

„Proporţiile pentru 10 persoane: 1 varză, 2 cepe mari, 2 praji, 1 kilo piept de berbec, 2 linguri de făină, smântână acră şi zeamă de carne. Tae varza în felii şi rumeneşte-o în unt, umple cu 3 litri zeamă de carne, pune sare şi piper. Adaogă pieptul de berbec tăiat în bucăţi mari. Să fiarbă regulat 1 oră şi jumătate. Rumeneşte în unt ceapa şi prazul, presară-le cu făină şi toarnă-le deasupra 20 gr. smântână acră. Această legătură adaog-o supei trei sferturi de oră înainte de a servi. Termină adăogând câteva linguri de smântână şi o lingură de pătrunjel tocat şi opărit.”

Răspunde